Musorujsag
Élő Eredmények

A legnehezebb helyzetben a Fradi, a második kör kapujában a Vidi?

A legnehezebb helyzetben a Fradi, a második kör kapujában a Vidi?

m4sport.hu
Kedden ellenfeleket kaptak a nemzetközi porondon érdekelt magyar labdarúgócsapatok, mi pedig utánanéztünk, hogyan teljesítettek az elmúlt években a riválisok.

Ferencváros – Ludogorec (BL)

A Ferencváros a magyarnál Európában öt hellyel magasabban kvalifikált bolgár bajnokság (28.) címvédőjével találkozik a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. A Ludogorec évek óta első helyen végez hazája bajnokságában és a brazil labdarúgókra épülő csapat nemzetközi porondon is többször bizonyított már.

Az elmúlt szezonban akkor még Vidi (július 1-től MOL Fehérvár FC) néven a fehérváriak a BL második selejtezőkörében egy hazai gól nélküli döntetlen után idegenben 1–0-ra győzni tudtak és az Európa Ligába küldték a bolgár bajnokot, amely a BL kistestvérének számító sorozatban egészen a csoportkörig jutott. A Bayer Leverkusen, a Zürich és az AEK Larnaca hármas mögött négy döntetlennel végzett csoportja utolsó helyén és búcsúzott az európai kupaporondtól.

A 2017/2018-as idényben is az EL csoportkörében szerepelt a bolgár együttes és a Braga mögött bejutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol az AC Milan ellen 4–0-ás összesítéssel esett ki. Egy esztendővel korábban a Ludogorec kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a Paris Saint-Germain és az Arsenal mögött a Baselt megelőzve harmadik lett, így az EL egyenes kieséses szakaszában folytathatta a küzdelmeket, azonban a Koppenhága ellen 2–1-es összesítés után befejezte szereplését.

MOL Fehérvár – Zeta (EL)

A fehérváriak az előző szezonban az EL csoportkörében vitézkedtek és hét pontjukkal a harmadik helyen végeztek, ráadásul a Chelsea ellen a Groupama Arénában 2–2-es döntetlent értek el, a PAOK együttesét pedig oda-vissza legyőzték. Az elmúlt évek jó nemzetközi szereplésének köszönhetően a bajnoki ezüstérmes kiemeltként várhatta az EL-sorsolást.

A magyarnál jóval gyengébbnek mondható montenegrói bajnokság (49. Európában) bronzérmese, a Zeta Golubovac készül Juhász Rolandék ellen az Európa Liga első selejtezőkörében. A Zeta a 2017/2018-as szezonban nem tudta kiharcolni hazájában az indulási jogot a nemzetközi kupaporondra, egy évvel korábban azonban harmadik helyen végzett és indulhatott a második számú európai kupasorozat selejtezőjében, azonban az első körben a boszniai Zeljeznicar ellen búcsúzott.

A Zeta hazája bajnokságában is inkább erős középcsapatnak mondható, a Fehérvár számára ez egy könnyebben megugorható feladatnak tűnik.

A székesfehérvári Loic Nego és Davide Zappacosta, az angol csapat játékosa az Európa-liga L csoportjában játszott Vidi FC - Chelsea mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. december 13-án. (MTI/Illyés Tibor) A fehérváriak ősszel 2-2-es döntetlent játszottak a Chelsea-vel a Groupama Arénában az Európa Liga csoportkörében (MTI/Illyés Tibor)

DVSC – Kukësi (EL)

A Kukësi az elmúlt szezonban megnyerte az Albán Kupát és a 36. helyre rangsorolt albán bajnokságban a második helyen végzett, így kiharcolta az EL-indulást. Az együttes tavaly bajnoki címet ünnepelhetett és ezzel a BL selejtezőkörébe kvalifikálta magát, ahol a máltai Valletta ellen sikerrel vette az első akadályt, majd az azerbajdzsáni Qarabag 3–0-ás összesítéssel az EL harmadik körébe száműzte. Itt sem volt sokáig maradása a Kukësinek, a grúz Torpedo Kutaisi egy gólgazdag, 5–4-re végződő párharc után búcsúztatta.

A Kukësi a 2017/2018-as idényben a második körben csatlakozott a BL-selejtezőkhöz, de egyből el is köszönt, egy évvel korábban ugyanígy történt az EL-selejtezőben.

A kilenc idegenlégióst foglalkoztató albán második nem tűnik legyőzhetetlen alakulatnak, ennek ellenére kemény összecsapásra számíthatnak Tőzsér Dánielék.

Budapest Honvéd – Zalgiris Vilniusz (EL)

A hétszeres litván bajnok és tizenkétszeres kupagyőztes Vilniusz az európai kupasorozatok rendszeres szereplője, azonban a csoportkörig eddig soha nem sikerült eljutnia. A kispestiek egyszer már találkoztak mostani ellenfelükkel, 2002-ben az Intertotó Kupában 1–0-ás összesítéssel maradtak alul.

Az előző idényben egészen az Európa Liga harmadik selejtezőköréig jutottak a litvánok: előbb a feröeri Klaksvíkot, majd a lichtensteini Vaduzt győzték le, mielőtt az Újpestet is búcsúztató Sevilla megálljt parancsolt nekik. A 2017/2018-as szezonban a  Ludogorec ütötte ki a BL-selejtező első párharcában, egy évvel korábban pedig a kazah Asztana egy Litvániában lejátszott döntetlen után 2–1-el küldte haza a Honvéd EL-selejtezős ellenfelét.

A kispestiek a tavalyi második körös blama után minden bizonnyal bizonyítani szeretnének, erre kitűnő lehetőséget nyújt a Vilniusz elleni két összecsapás.

További tartalmak