Pozitív a mérleg kupaellenfeleink nemzetei ellen

Az elmúlt évek, évtizedek eredményei alapján esélyesebbnek számítanak a magyar csapatok, de mint a felsorolás is mutatja, kellemetlen meglepetés is érheti őket.

Az FTC szurkolói a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulójában játszott Ferencvárosi Torna Club - Debreceni VSC mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2017. november 4-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) Az FTC szurkolói a Groupama Arénában (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)A bolgár Ludogorec Razgrad együttesével találkozik a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, míg az Európa-liga-selejtezőjében a MOL Fehérvár FC montenegrói, a Debrecen albán, a Budapest Honvéd pedig litván ellenfelet kapott. A székesfehérváriak az FK Zeta, a hajdúságiak az FK Kukësi, a fővárosiak pedig az FK Zalgiris Vilnius csapatával mérkőznek.

Eddig 12 bolgár csapat mérkőzött európai kupameccsen magyar együttessel. A magyar-bolgár párharc egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza. Valamennyi kupában találkoztunk már velük és eddig felénk billen a mérleg nyelve.

A Levszki és a CSZKA ellen 3-3 alkalommal is szerepeltek a magyar csapatok, és minden alkalommal, minden kupában továbbjutottak a magyar együttesek. A legfrissebb példa épp a Ludogorechez kötődik, hiszen tavaly a Vidi a BL-selejtező második körében búcsúztatta őket.

Albán ellenfelekkel eddig három alkalommal találkozott magyar együttes a BL-selejtezőjében illetve kétszer az Európa Ligában. Érdekesség, hogy az öt ellenfél, öt különböző albán csapat volt (SK Tirana, KF Tirana, KF Skënderbeu Korçë, KS Flamurtari Vlorë, FK Partizani Tiranë).

Háromszor a magyar fél jutott tovább, míg két alkalommal az albánok örülhettek. Kilenc éve a ZTE az FK Tirana, míg legutóbb a Ferencváros a Partizan ellen bukott.

Litván ellenfél ellen eddig csak egyszer mérkőzött magyar együttes, akkor a Debreceniek épp az Ekranas ellen kezdték meg az UEFA Kupában a tavaszig tartó menetelésüket és 3-2-es összesítéssel jutottak tovább az első körből.

Montenegrói csapattal háromszor találkoztak a magyar klubok, mindhárom alkalommal az Európa Ligában és és egy kiütéses párharc (Honvéd), valamint egy szoros továbbjutás (Debrecen) mellett eddig csak a Videotonnak kellett fejet hajtania a Mladost Podgorica előtt.