Musorujsag
Élő Eredmények

Csányi Sándor is megdöbbent a Honvéd EL-selejtezőjén, támogatja az óvást

m4sport.hu/MTI
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke nem sokkal a Budapest Honvéd sajtótájékoztatóját követően jelezte, támogatja a kispestiek fellebbezését, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elutasította a magyar klub óvását a Craiovában történt események miatt.
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szövetség rendes évi közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a telki edzőközpontban 2018. április 27-én. MTI Fotó: Illyés Tibor (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Megdöbbenéssel láttam a romániai mérkőzésen történt eseményeket. Ilyen cselekmények nem fordulhatnak elő egyetlen mérkőzésen sem! Az elmúlt években magyar pályákon az MLSZ rendelkezéseinek, a klubok erőfeszítéseinek és a szurkolók együttműködésének köszönhetően nem történtek a craiovaihoz hasonló jelenetek” – olvasható Csányi Sándor nyilatkozata az MLSZ honlapján.

Az MLSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy az UEFA fegyelmi testületeinek „döntéseiket mindennemű befolyásolástól függetlenül, az érvényben levő szabályoknak megfelelően kell meghozniuk”.

„Az UEFA vezető szerve, a Végrehajtó Bizottság szabályokat alkot, de nem szólhat bele az egyes esetek döntéseibe. Az UEFA fegyelmi bizottságának döntését tudomásul veszem, de támogatom, hogy a Honvéd fellebbez, az MLSZ is ezt tenné hasonló esetben” – fogalmazott Csányi Sándor.

A Budapest Honvéd kedden azután tartott sajtótájékoztatót – és jelentette be, hogy fellebbez az UEFA döntése ellen –, hogy a nemzetközi szövetség elutasította a kispestiek óvását, amelyet a klub a Craiova elleni, idegenbeli Európa Liga-selejtezőn történtek miatt nyújtott be.

A Magyar Futball Akadémián tartott sajtótájékoztatón elhangzott, az UEFA kedden délelőtt arról tájékoztatta a Honvédot, hogy a Craiova 60 ezer eurós és három zárt kapus meccses büntetéséből a harmadik mérkőzést két évre felfüggeszti, továbbá a játékosok nem megfelelő viselkedése, a kispesti szurkolók rigmusai, valamint rasszista magatartása miatt eljárást indít a magyar csapat ellen.

A találkozó 120. percében tumultuózus jelenet közepette hanggránát sebesítette meg a játékvezetőt, ami után több mint fél órát állt a játék, mielőtt a tizenegyespárbajra sor került volna – állítólag nem épp sportszakmai indokok miatt folytatódott a találkozó, a helyi csendőrség a résztvevők biztonságát szem előtt tartva kérte, nehogy félbeszakítsák.

Az északír Hunter épp egy csetepatét igyekezett rendezni, mikor a közvetlen közelében felrobbant a hanggránát, és a videofelvételek tanúsága szerint egy öngyújtó is eltalálta, amit viszont utóbb az UEFA nem látott bizonyítottnak. Ezek után előbb mentőautó érkezett az ellátására, de a játékvezető talpra állt, majd megkezdődött a maratoni hosszúságú tanácskozás, mi legyen, félbe szakadjon-e a mérkőzés vagy sem. Végül a tartalékbíró vette át a stafétát, fél perc futballimitálás – álldogáló támadók nézték a Honvéd védők labdajáratását – után jöhettek a tizenegyesek.

Hogy a kirívó sportszerűtlenség ellenére miért a folytatás mellett döntött az UEFA illetékesekkel egyeztető játékvezetői stáb, annak a helyszínről kapott tájékoztatás szerint megdöbbentő indoka volt: a helyi csendőrség nem tudta garantálni a résztvevők biztonságát, ha lefújják a meccset és a Honvéd így jut tovább. A tizenegyeseket a románok rúgták jobban, így ők jutottak a harmadik körbe, amelyben az AEK Athénnal találkoznak.

További tartalmak