Lanzafame: Jó eséllyel a Honvédnál fejezem be a pályafutásomat

Davide Lanzafame hazatéréshez hasonlította, hogy harmadszor is a Budapest Honvéd labdarúgócsapatához igazolt, egyúttal kijelentette, a kispestiektől szeretne visszavonulni.

"Egy átigazoláshoz két fél beleegyezése szükséges, ez történt a Ferencvárosnál. Azt kérem, ezt mindenki tartsa tiszteletben, sem egy másik csapat vezetőedzőjéről, sem a múltról nem szeretnék beszélni, sokkal inkább a jelennel és a jövővel akarok foglalkozni. Nem tisztem más csapat vezetőedzőjét minősíteni. Szívesen beszélek jelenlegi edzőmről, Giuseppe Sanninóról. Nehéz is lenne mit mondanom, hiszen nem beszéltem sokat Rebrovval, nem volt különösen erős a kapcsolatunk" - mondta kedden az OTP Bank Liga elmúlt két idényének gólkirálya. Egyúttal leszögezte: ellenérzések nélkül távozott a zöld-fehérektől, akiknek drukkol az esti Bajnokok Ligája-selejtezőn, mert hatalmas siker lenne az egész magyar futball számára, ha továbbjutnának a Dinamo Zagreb ellen.

"Nem beszélek mellé, a Ferencvároshoz való igazolásom pályafutásom egyik legnagyobb kihívása volt. Meg akartam méretni magam egy olyan környezetben, ahol jóval nagyobb célokért küzdhetnek a játékosok. Az egyik ilyen tervet valóra váltottuk, megszereztük az FTC harmincadik bajnoki címét. Bizonyítani akartam önmagamnak is, hogy képes vagyok hozzásegíteni a Ferencvárost ehhez a történelmi sikerhez. Úgy érzem, megnyertem ezt a fogadást, nagyszerű idényt zártam. Ezt követően azonban mérlegelnem kellett és arra az elhatározásra jutottam, hogy itt az ideje hazatérni a Honvédhoz. Sok sikert sikert kívánok az FTC-nek a folytatásra."

Az olasz csatár elárulta, voltak más lehetőségei más országokból is, de úgy érezte, tartozik korábbi játékostársainak, a klubnak és a szurkolóknak is. Bevallása szerint döntését nagyban elősegítették az egyéves kitérője során bekövetkezett változások a klubnál.

"Két-három lehetőség közül választhattam, de a családommal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a Honvédban folytatom és jó eséllyel itt is fejezem be a pályafutásom. Mindig jól éreztem magam az egyesületnél, de azt is tudom, hogy borzasztóan nehéz megismételni a régi sikereket. Fantasztikus, európai színvonalú körülmények fogadtak itt az új utánpótlásközpontban, az új tulajdonosok személyében lelkes és hozzáértő embereket ismertem meg, Giuseppe Sannino vezetőedzőt pedig rátermett szakembernek tartom" - jelentette ki a 32 éves futballista, aki a kispesti drukkerek várható fogadtatásával kapcsolatban úgy vélekedett: nincs ráhatása, hogy miként köszöntik majd, de ő a pályán olyan teljesítményt szeretne nyújtani, hogy később mindenki örüljön a visszatérésének.

"Köszönöm a klubnak a baráti fogadtatást. Ez egyfajta visszatérés a múltba, boldog vagyok, hogy ismét itt lehetek. Jön az első edzés, motivált vagyok, készen állok. Leginkább az játszott fontos szerepet a visszatérésemben, hogy ide valóban hazatérhetek. Csak jókat mondhatok a Ferencvárosról, remekül éreztem magam a zöld-fehéreknél is, de ez az igazi otthonom."

Lanzafame nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni sem a Honvéd, sem a saját teljesítményét illetően. Azt mondta, ő akkor tud kiteljesedni, ha befogadó közegbe kerül, ahol élvezi az életet, és fordulóról fordulóra teljesít ahelyett, hogy magasztos célokat állítana maga elé.

"A sikerhez idő, munka és alázat kell" - mondta Lanzafame, aki elárulta: a térdsérülése már a múlté, így akár szombaton a Kisvárda ellen is bevethető lesz.

A legutóbbi idényben negyedik és kupadöntős Budapest Honvéd az Európa-liga selejtezőjében a második körben 11-esekkel búcsúzott a román Universitatea Craiova ellen, míg az NB I-ben két vereséggel rajtolt. Lanzafame először 2013 tavaszán játszott a Honvédban, majd 2016-ban tért vissza, s első teljes idényében rögtön bajnoki címet ünnepelhetett, majd a következő szezonban gólkirály lett kispestiként, tavaly nyáron pedig a Ferencvároshoz igazolt, ahol szintén bajnoki és gólkirályi címet ünnepelhetett.