Musorujsag
Élő Eredmények

Sallói a magyar klubok költéseit és a fiatalszabályt kritizálta

M4 Sport
Sallói István szerint a magyar labdarúgóklubok nem jól költik el a sportágba áramló pénzt, az MLSZ fiatalok szerepeltetését ösztönző szabálya pedig gyengíti a versenyszellemet a magyar futball által kinevelt játékosokból.

Az OTP Bank Ligában újonc Zalaegerszeg sportigazgatója az M4 Sport Sporthíradójának hétfő esti különkiadásában elmondta, nem jó irány, ha a csapatok mindenáron ingyen igazolható játékost akarnak szerezni, mert az hosszabb távon drágább, mint pénzért játékjogot vásárolni. Sallói azzal sem ért egyet, hogy nem érmi meg légiósokat hozni a magyar futballba.

„A magyar futballban mindenki arról beszél, hogy ingyen igazolható játékost kell hozni. Ha valaki nem totál sügér a focihoz, az tudja, az ingyen igazolható játékosnál valami bibi van. Mert a jó játékos nincs ingyen. Itthon tucatlégiósoknak hívjuk az légiósokat, amivel azért nem értek egyet, mert ha megnézzük az elmúlt öt év játékoseladásait, akkor a 30 százalék külföldi másfélszer annyi pénzt hozott, mint a 70 százalék magyar, tehát több pénzt hoznak a légiósok a konyhára, mint a magyar játékosok. A következő szint, amikor pénzért veszel játékost” – mondta a ZTE sportigazgatója.

A játékosügynökként is ismert szakember egy személyes példával érzékeltette, miért kerül többe az ingyen igazolható játékos, mint az, akit pénzért vásárol meg egy klub. „Macedón játékost akartam elhozni, hétezer eurós fizetést kért. Mondtam, hogy ezt kicsit soknak tartom, aztán megkérdeztem, mennyit keres, kiderült, hogy ötszáz eurót. Nagyon nehéz meggyőzni a tulajdonost, hogy menjünk oda, vegyünk százezer euróért egy ötszáz eurót kereső játékost, akinek adunk majd 2500 eurót és boldog lesz, hogy eljöhet. Mert ha már szabadon igazolható, akkor hétezret kér. Tehát hároméves ciklusban jobban jársz, ha veszel játékost.”

Sallói a skandináv módszert hozta fel példának, ahol 500-800 ezer euróért vesznek játékosokat, de csak 5-7 ezer eurós fizetéseket ajánlanak. „Mi meg két-háromszorosát fizetjük ezeknek a játékosoknak, mert ingyen keressük. Ebben is meg kell változnia a magyar focinak, hogy ezt a pénzt, ami rendelkezésre áll, nem így kell elkölteni. Ne fizetésre költsük el, hanem játékjog várárlására.”

A sportvezető az észak-amerikai profiligát is követendő példaként hozta fel, ahol a szezon végén kiosztott prémiumot a csapatok nem költhették el fizetésekre. „Amerikában fizetési sapka van. Olyan jó lett a bevétel, hogy plusz kétmillió dollárt kapott minden csapat, de nem költhették el bérre, csak játékjog vásárlására. Mert az az érdeke a ligának, hogy minőségi külföldit hozzál.”

Sallói István szerint a fiatal játékosok Magyar Labdarúgó Szövetség által ösztönzött szerepeltetése sem a kívánt eredményt hozza, hanem gyengíti a versenyszellemet. „A magyar futball sok játékost nevel ki, csak jelenleg nem vagyunk versenyképesek a nemzetközi szinttel. Felpuhítjuk őket, mert a magyar szabályozás miatt ingyen kapják a lehetőséget, nem kell megküzdeniük. Amikor fiatalok voltunk, megvolt ennek a hierarchiája. Amikor én bekerültem a Videoton UEFA Kupa-döntős csapatába, vinni kellett a szerelést, el kellett adni magad, hogy bekerülj. Ha akkor az lett volna a szabály, hogy két fiatalnak játszania kell, lerúgtak volna edzésen. Látom, hogy az öreg játékosok nagyon pipák a fiatalokra, mert tudják, hogy csak azért játszik, mert fiatal, mondjuk az NB II-ben. Ezeket nem lehet csak úgy átugrani. Plusz emiatt a magyar portéka »rohadt drága« lett, olcsóbb egy külföldi játékos, mint egy minőségi magyar. Emiatt elkényelmesednek a magyar játékosok, nincs az a versenyhelyzet, ami által külföldön meg kell tudni állni a helyüket. Tehát nevelünk mi, csak a mentális részét, ami hiányzik a magyar fociból évtizedek óta, azt pont kiöljük és egyre gyengítjük ezáltal.”

További tartalmak