Musorujsag
Élő Eredmények

30 éve nem látott pozitív sorozatot hozna a finnek legyőzése

m4sport.hu
Az elmúlt időszakban egyre jobban teljesítünk itthon a selejtezőkön, de a finnek elleni győzelem fontos lenne, hiszen sok múlhat a meccsen.
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya visszatérhet a kispadra (Fotó: MTI/AP/Liis Treimann

Vasárnap a Finnország elleni hazai találkozóval zárja a labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája mérkőzéseinek sorozatát. Ellenfelünk már csoportgyőztes, míg a magyar csapat a második helyet is elérheti, ha győz, ám ha rossz eredményt ér el a zárófordulóban, még a bennmaradása sem biztos.

Amennyiben a már feljutó finneket, – akik a nyitókörben 1-0-ra nyertek a magyar nemzeti együttes ellen Tamperében – le tudja győzni a válogatott, a görögök pedig Athénban kikapnak az észtektől, úgy Marco Rossi legénysége másodikként zár, s garantáltan megőrzi tagságát a C osztályban. Minden más eredmény esetén viszont harmadik lesz csoportjában, ami nem jelent biztos bennmaradást. Ugyanis a harmadik vonal három négy- és egy háromcsapatos csoportból áll, így a három negyedik helyezett mellett a legrosszabb csoportharmadik is a legalacsonyabb, D jelű osztályban vághat neki a következő kiírásnak.

A két együttes eddig 18 alkalommal csapott össze, ebből 11 magyar győzelem mellett a skandinávok háromszor tudtak diadalmaskodni. Ugyanakkor Magyarországon még soha nem nyertek tétmeccsen. Az elmúlt években a felek a gólokkal sem kényeztették a nézőket, hiszen a legutóbbi kilenc összecsapáson mindössze 12 találat született.

Budapest, 2014. november 14. Gera Zoltán (b) örül góljának csapattársa, Dzsudzsák Balázs mellett a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Magyarország - Finnország találkozón a fővárosi Groupama Arénában 2014. november 14-én. A mérkőzést a magyar válogatott nyerte 1-0-ra. MTI Fotó: Illyés Tibor A legutóbbi finnek elleni hazai meccsen Gera Zoltán döntött, ezúttal segédedzőként lesz ott a Groupama Arénában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A mieink mellett szól, hogy az eddigi két hazai NL-mérkőzésünket megnyertük. (Ugyanakkor az idegenben szerezhető kilencből csak egy pontot tudtunk begyűjteni.) A válogatott egyébként a legutóbbi nyolc hazai tétmérkőzéséből hatot megnyert, csak Svájc és Portugália tudott pontokkal távozni Budapestről.

Csütörtökön 2007 után először fordult elő, hogy sorozatban három hazai tétmeccset (Feröer, Görögország, Észtország) megnyerjen a válogatott. Ha sikerül legyőzni a finneket is, akkor egy harminc éve nem látott sorozatot produkálna a nemzeti együttes: sorozatban négy hazai győzelem tétmérkőzésen.

Ez legutóbb 1987 májusa és 1988 októbere között sikerült Détáriéknak, akkor Lengyelországot (5-3), Görögországot (3-0) és Ciprust (1-0) Eb-selejtezőn, míg Észak-Írországot (1-0) vb-selejtezőn verték.

Szalai Ádám és a magyar labdarúgó-válogatott ünneplése az Izland elleni 1-1 után a 2016-os franciaországi Eb-n - MTI Fotó: Illyés Tibor Szalai Ádám és a magyar labdarúgó-válogatott ünneplése az Izland elleni 1-1 után a 2016-os franciaországi Eb-n (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Amennyiben elkerüli a vereséget Marco Rossi együttese, akkor három meccset tudna le zsinórban vereség nélkül. Erre legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon volt példa.

A magyar válogatott utolsó Nemzetek Ligája-összecsapása vasárnap 20.45 órakor kezdődik a Groupama Arénában a szlovén Slavko Vincic sípjelére. A találkozót az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak