A címvédő elesett, Bradyék taroltak a veterán irányítók elődöntőjében

Nem lesz címvédés idén a profi amerikaifutball-ligában (NFL), miután a tavalyi bajnok Philadelphia Eagles 20-14-re kikapott az első kiemelt New Orleans Saints vendégeként a Nemzeti Főcsoport (NFC) elődöntőjében.

Az Eagles egy hete óriási csatában győzte le a Chicago Bearst, míg a Saints pihenten kezdhette a találkozót, hiszen a rájátszás első fordulójában nem kellett pályára lépnie.

A meccset egyértelműen a lendületben lévő bajnok kezdte jobban, az első negyedben 14-0-ra vezetett, majd a másodikban a 21-0-ért támadhatott, ám Nick Foles, a tavalyi Super Bowl-győzelem hőse, a Saints térfelének közepénél eladta labdát, ami – mint később kiderült – megtörte csapata lendületét.

A 40 éves Drew Brees vezette hazai támadósor ezt követően magára talált, ráadásul a Saints védelme is feléledt, s a folytatásban a házigazda vette át az irányítást. A Saints hátrányát már a félidő előtt négy pontra csökkentette, majd a harmadik szakaszban egy közel tízperces támadósorozattal 17-14-re fordított.

Az első negyedben parádézó Eagles támadásban teljesen hatástalanná vált, egészen a negyedik negyed hajrájáig a Saints térfelére se jutott el. Ugyanakkor a philadelphiai védelem a negyedik szakaszban meccsben tartotta az együttest, így Folesék a hajrában 14-20-nál, alig három perccel a vége előtt a győzelemért támadhattak, egy perccel később pedig már csak 27 yardra voltak a célterülettől. Ekkor viszont Foles rövid passzát Alshon Jeffrey nem tudta elkapni, kezei között átcsúszott a labda, és a hazaiak mögötte érkező szélső védőjének, Marshon Lattimore-nak a markában landolt, ez a momentum pedig lezárta a találkozót.

Az Eagles nem volt messze a győzelemtől, ám a Saints megérdemelten nyert, mivel a második negyedtől sokkal jobban játszott riválisánál. Brees összességében 301 yardot passzolt (2 touchdown, 1 labdaeladás), Foles 201 yardjával (1 touchdown, 2 labdaeladás) szemben, ráadásul amíg a hazaiak 137 yardot futottak, addig a vendégek csupán 47-et.

Nem nehéz kitalálni, melyikük vezette főcsoportdöntőbe a csapatát: Nick Foles (fehérben), az Eagles és Drew Brees. a Sints irányítója (fotó: EPA/DAN ANDERSON)A Saints a divízió döntőjében a Dallas Cowboyst legyőző Los Angeles Ramsszel találkozik.

Az AFC döntőjében New England Patriots lesz a Kansas City Chiefs ellenfele, miután  41-28-ra legyőzte a vendég Los Angeles Chargerst.

A legutóbbi négy szezonból kétszer bajnok, egyszer nagydöntős Patriots végig kezében tartotta a találkozót. A kaliforniai együttes – amelyet a fagypont körüli hideg sem segített Foxborough-ban – Philip Rivers irányításával továbbra sem győzte le az ötszörös bajnok Tom Brady vezette New Englandet (0-8). A két kezdőirányító – új playoff-rekordként – összesen 78 éves volt.

NFL, főcsoport-elődöntő:

Nemzeti Főcsoport (NFC):
New Orleans Saints (1.)-Philadelphia Eagles (6.) 20-14

szombaton:
Los Angeles Rams (2.)-Dallas Cowboys (4.) 30-22

Amerikai Főcsoport (AFC):
New England Patriots (2.)-Los Angeles Chargers (5.) 41-28

szombaton:
Kansas City Chiefs (1.)-Indianapolis Colts (6.) 31-13

A főcsoportdöntőkben:
NFC:
New Orleans-Los Angeles, vasárnap 21.05

AFC:
Kansas City-New England, hétfő 0.40