Musorujsag
Élő Eredmények

Már ideiglenes elnöke sincs a nemzetközi bokszszövetségnek

mti
Ideiglenes elnöke sincs jelenleg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségnek (AIBA), miután kedden lemondott posztjáról a márciusban megbízott Mohamed Musztaszane.

A marokkói sportvezető az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz információi szerint családi okokkal indokolta döntését, melyről írásban értesítette a végrehajtó bizottság tagjait.

Az afrikai szövetséget vezető Musztaszane márciusban vállalta el az AIBA átmeneti vezetését, miután a novemberben megválasztott elnök, Gafur Rahimov az ellene folyó jogi eljárások és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyomása miatt hátrébb lépett. Rahimov a múlt hónapban bejelentette lemondását az elnöki posztról.

Musztaszanét minden bizonnyal három alelnök társa közül váltja majd valaki az ideiglenes elnöki poszton, állandó elnököt pedig az eredeti tervek szerint a novemberi kongresszuson választhat a szövetség tagsága. Igaz, az insidethegames-nek Tom Virgets ügyvezető igazgató elárulta, könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre lesz új vezető.

Az AIBA-t a NOB júniusban kizárta a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokról, vagyis nem lehet kapcsolatban az olimpia szervezőivel, nem intézheti a jegyeladásokat a sportág versenyeire, a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válságban van. Vu Csing Kuo korábbi elnök 2017 nyarára csődközeli állapotba vezette a szövetséget, ám leváltásával sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Rahimov személye ellen már tavaly januárban tiltakozott az olimpiai bizottság, ám hiába kérte hosszú ideig, hogy ne ő irányítsa a szövetséget.

Ezt követően a NOB november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rahimov személye okozta.

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág – csak az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt –, míg az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.

További tartalmak