2018-as Labdarúgó Világbajnokság

A magyar doppingfőnök szerint nehéz eldönteni, mi az, hogy tiszta olimpia

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint jogos, hogy nem az egész nemzetet büntették az orosz doppingbotrány kapcsán.

Kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát. A NOB végrehajtó bizottságának döntése értelmében az államilag manipulált doppingolás miatt az orosz sportolók csak az olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban, a februári téli játékokon.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, egyetért a NOB döntésével, hiszen az oroszok doppingbotránya egy rendszerszintű, előre megfontolt szándékkal elkövetett csalássorozat, az olimpiai szellemmel szembemenő példátlan támadás volt.

„Nem azért kapta Oroszország ezt a büntetést, mert orosz sportolók doppingoltak, hiszen ilyen máskor, máshol is előfordult. De ez valóban egy olimpiai doppingellenőrzések elleni támadás volt, hiszen államilag asszisztált és manipulált csalássorozatról beszélünk” – mondta a MACS első embere.

Tiszeker szerint az egész Szocsiban történt csalássorozat olyan volt, mint egy rosszul sikerült James Bond-film. Konnektornak beépített lyukak, az éj leple alatt becsempészett, kicserélt vizeletek jellemezték a három évvel ezelőtti téli olimpiát „Most már a NOB és a WADA is olyan értelemben beleállt az ügybe, hogy magas pozícióban lévő sportvezetőket is megnevezett, többek között az orosz sportminiszter is belebukott.”

dopping olimpia

Véleménye szerint egy kollektív büntetés az egész nemzet ellen irányult volna, és ebbe belekerültek volna olyan sportolók is, akik nem doppingoltak. A kollektív büntetés tehát nem volt járható út. Így gondolta a NOB is, hiszen az orosz államot büntette, így az olimpián nem lehet az állami jelképeket (himnusz, zászló, formaruha) látni és hallani.

„Létrehoztak egy bizottságot, amely egyesével megvizsgálja az orosz sportolók hátterét, doppingellenörzését. Akik külföldön készültek, azokat ott ellenőrizték, de a nemzetközi közösség ellenőrei elutaztak Oroszországba, és ott ellenőrizték őket. Ők például indulhatnak” – mondta Tiszeker, aki szerint nehéz eldönteni, mi az, hogy tiszta olimpia, és a nagy ellenőrzés ellenére sem zárható ki, hogy lesznek doppingesetek a phjongcshangi játékokon.