2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Több mint kétszáz orosz indul a téli olimpián

Olimpiai bizottságuk felfüggesztése dacára kétszáznál is több orosz sportoló indul a 2018-as téli olimpián, amelyet február 9. és 25. között rendeznek meg a dél-koreai Phjongcshangban.

A moszkvai döntést bejelentő Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke azután nyilatkozott erről, hogy a részvételről szóló egyhangú határozat kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen megszületett.

„Potenciálisan több mint kétszáz sportolónk van olyan helyzetben, hogy kvalifikáljon a téli játékokra” – jelentette ki Zsukov, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Oroszországot sújtó döntése „unfair”. Mint mondta, az orosz sportolók indulásáról hozott határozatuk nem jelenti azt, hogy Moszkva „feladja a jogi fellépést a NOB-szankciókkal szemben”.

A NOB múlt heti határozata szerint az orosz sportolók csak semleges zászló alatt versenyezhetnek Phjongcshangban. Zsukov úgy fogalmazott, támogatják azokat a versenyzőket, akik indulni szeretnének. Dmitrij Peskov szóvivő a bejelentés után azt mondta: a Kreml támogatja az OKR döntését. Vlagyimir Putyin orosz elnök már múlt szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportoló esetében sem, hogy elinduljon az olimpián.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden függesztette fel az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az oroszok indulását. Egyben felfüggesztette Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vitalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.