Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb költségcsökkentést várnak a tokiói olimpia szervezői

Újabb költségcsökkentést várnak a tokiói olimpia szervezői

MTI
Még az év vége előtt elkészül az új tervezete a 2020-as, tokiói olimpia költségvetésének, amely idén már másodszor csökkenhet egymilliárd dolláros nagyságrendben.

„A költségek csökkentése egy folyamatos munka eredménye” – mondta John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, a szervezet koordinációs bizottságának a vezetője az ötödik tokiói terepszemle során megtartott szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: biztos abban, hogy az olimpiáig hátra lévő két és fél évben további jelentős megtakarításokat tudnak majd elérni. Viszont a korábbi olimpiák tapasztalatából kiindulva arra is felhívta a figyelmet, hogy anyagi szempontból vannak „menthetetlen” kiadások, ezért nagyon óvatosnak kell lenniük.

A rendezők azt követően kezdték felülvizsgálni a tervezett költségvetést, hogy tavaly egy tanulmány felhívta a figyelmüket arra, a pályázat elnyerését követően az összeg a négyszeresére nőtt.

Tavaly decemberben már a csökkentéseknek köszönhetően 14 milliárd dollár volt a tervezett költségvetés, amely júniusra további 1,1 milliárd dollárral csökkent. Coates elmondta: a decemberre tervezett költségvetésben 12 milliárd dollár szerepelhet, ami újabb 1 milliárd dolláros vágást jelent.

A NOB tájékoztatása szerint a japán szervezők az elkövetkezendő tíz hétben az olimpia kabalafigura kiválasztásának következő szakaszába 6,5 millió általános iskolást vonnak be. A japán embereket pedig úgy próbálják megnyerni az olimpia mellett az aktív sportolásnak, hogy a versenyhelyszínek közelében sportolásra alkalmas területet alakítanak ki.

A koordinációs bizottság tagjai meglátogattak több olyan versenyhelyszínt, amely Tokión kívül található – az olimpiai versenyhelyszínek negyven százaléka a városon kívül van -, és ott a helyi önkormányzatok vezetőivel folytattak megbeszéléseket.

További tartalmak