Musorujsag
Élő Eredmények

Precedens értékű az oroszok eltiltása az olimpiáról

Precedens értékű az oroszok eltiltása az olimpiáról

MTI
Precedens értékű az Orosz Olimpiai Bizottság eltiltása a februári phjongcshangi téli olimpiáról - nyilatkozta Borbély Zoltán ügyvéd és sportjogász.

Borbély az M1 aktuális csatornán kiemelte, ilyen horderejű döntés korábban nem született a doppingellenes harcban.

„Ilyen felfüggesztésre még példa nem volt, államilag szervezett doppingolás a vád” – hangsúlyozta. Hozzátette, a semlegesként, olimpiai zászló alatt induló orosz sportolókat megilleti az ártatlanság vélelme.

„Az állami felségjelzéseket, szimbólumokat nem használhatják, ez az orosz nemzeti önbecsülésnek egy óriási pofon” – fűzte hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt héten kizárta Oroszországot a téli olimpiáról. Azok az orosz versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, valamint nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek a dél-koreai Phjongcshangban február 9. és 25. között.

A NOB múlt heti, Oroszországgal szembeni döntésének hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren által vezetett független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Eddig több mint harminc orosz sportolót tiltottak el a NOB által a 2014-es szocsi téli olimpián történt visszaélések miatt. Közülük eddig 25-en jelezték, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak.

Szocsiban a házigazda oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

További tartalmak