Musorujsag
Élő Eredmények

A MOB-elnök szerint „nem egyszerű mutatvány” volt az ifjúsági olimpia

MTI
Kulcsár Krisztián rendkívül sikeresnek minősítette a magyar csapat szereplését a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpián.
Kulcsár Krisztián (Fotó: mob.hu) (Fotó: mob.hu)

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a szombati közgyűlésen kijelentette: egészen különlegesen szép eredmény, hogy Magyarország 12 arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel a nem hivatalos éremtáblázaton a negyedik helyen végzett, valamint hogy a 79 fős sportolói létszámmal a résztvevő nemzetek közül az egyik legnépesebb delegációval vett részt az argentínai eseményen.

„Ez nem volt egyszerű mutatvány, mert nagyon nehéz volt kvalifikációt szerezni az ifjúsági olimpiára” – jelentette ki Kulcsár Krisztián, aki a 2020-as tokiói nyári ötkarikás játékokat illetően arra is hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a felnőtt-világbajnokságok olimpiai versenyszámaiban idén négy aranyérmet nyert, hármat kajak-kenuban, egyet pedig vitorlázásban.

A hazai rendezésű világeseményekre áttérve kiemelte: a birkózó vb kiválóan sikerült, „de a győri U18-as atlétikai Eb is maximálisan jó hírünket keltette, a vendégek szempontjából pedig az ifjúsági ökölvívó vb is egy jól lebonyolított esemény volt”.

A MOB-elnök bejelentése szerint megérkezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oklevele arról, hogy egy doppingoló orosz birkózó utólagos kizárása miatt a 2008-as pekingi olimpián nyolcadik Aubéli Ottó a hetedik helyre lépett előre, és a közgyűlés keretében át is nyújtotta neki az erről szóló dokumentumot.

Kulcsár Krisztián végül arról is beszélt, hogy Magyarország 2019-ben négy sportágban rendez majd olimpiai kvalifikációs világbajnokságot.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: „az év történelmi téli olimpiai arannyal kezdődött, majd a megannyi korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnoki címek és érmek következtek, aztán az eddigi legsikeresebb ifjúsági olimpiai szerepléssel újabb csodálatos esztendő végére érünk”.

„Ez is bizonyítja, hogy a minden korábbit felülmúló támogatás hatékonyan működik” – fűzte hozzá.

A sportállamtitkár szerint a kormány nagyon jó döntést hozott akkor, amikor kiemelkedő stratégiai ágazattá tette a sportot, amely több millió ember életét befolyásolja pozitívan. Hozzátette: a versenysportban elért eredmények mellett ugrásszerűen nő a rendszeres testmozgást végző emberek száma. Kitért arra is, hogy a sporttörvény közelgő módosításának eredményeként jelentősen emelkedni fog az olimpiai érmesek és edzőik életjáradéka.

Fábián László sportigazgató beszámolójában kijelentette, hogy a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpián a delegáció a magyar felnőtt versenysport szintjét hozta.

„Gratulálok a fantasztikus eredményhez, amely biztató jel arra, hogy a magyar utánpótlás-nevelés jó irányban halad” – fogalmazott a sportigazgató, aki pozitívumként jegyezte meg, hogy Magyarországnak a 32 sportágból 18-ban sikerült kvótát szereznie, így a 241 versenyszámból 107-ben indult magyar versenyző. Az eddigi három ifjúsági olimpia alapján 12 olyan sportág van, amelyben folyamatos a magyar jelenlét, de aggasztó adatként jegyezte meg, hogy a korábbi játékokon szerepelt 108 fiatal hazai indulóból 37-en már abbahagyták a versenysportot, ráadásul korábbi érmesek is vannak köztük.

Dósa Viktória csapatvezető hozzáfűzte: a magyar sportolók 15 doppingvizsgálaton estek át Buenos Airesben, és valamennyi minta negatív eredményt hozott. Tájékoztatása szerint az ifjúsági olimpia jelentős átalakítások előtt áll mind a tartalmat, mind a lebonyolítást illetően. Többek között megszüntetik majd a sportolók számára a teljes idejű kinn tartózkodást, így ugyanannyi ágyszám mellett kétszer annyi versenyző vehet majd részt a multisporteseményen.

Bár eddig sem lehetett kétség felőle, de a közgyűlés hivatalosan is döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a 2020-as tokiói nyári olimpián.

Vékássy Bálint főtitkár ismertette a Magyar Olimpiai Bizottság készülő stratégiájának szempontjait, és kiemelte: várják mindenki építő javaslatát, a végleges verzió jövő tavaszra készül el.

További tartalmak