Musorujsag
Élő Eredmények

Kovács Sarolta nagy küzdelemben szerzett olimpiai kvótát az öttusa Eb-n

mti
Kovács Sarolta olimpiai kvótát szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon.
Mexikóváros, 2018. szeptember 11. Kovács Sarolta a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női hagyományos versenyének selejtezőjében 2018. szeptember 10-én. (MTI/EPA/José Mendez) Kovács Sarolta  (MTI/EPA/José Mendez)

A női hagyományos verseny vasárnapi döntőjében a 13. helyen végzett, de előtte ért célba a világkupadöntő győztese, valamint három angol, két fehérorosz és két német, így a tolódások miatt övé lett az utolsó, nyolcadik kvóta.

A kiírás szerint egy nemzetből az Eb-n csak egy versenyző szerezhetett olimpiai kvalifikációt, illetve a vk-győztes eleve kiesett ebből a számításból.

A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indítható a nyári játékokon, amennyiben több versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönt.

Kovács jól úszott és a vívásban is az élcsoportban zárt, ezzel negyedik volt két szám után. A lovaspályán viszont 33 pontot elhullajtott, amivel nagyon megnehezítette a helyzetét, végül azonban a lövészetekkel kombinált futást hetedikként kezdve nagyot küzdött és még éppen befért a kvótások közé. Az első lövősorozat után hatodik volt, majd egy bollyal a 6-9. helyen ment ki az állásból, a harmadik lövészeténél viszont négyet is hibázott, ezzel hátrébb szorult és az utolsó sem sikerült túl jól, így a negyedik futószakaszt már a „kvótahatáron” teljesítette. Nehéz volt követni, hogy hányadiknak kell beérnie, mint utóbb elmondta, ő sem volt tisztában a pontos helyzetével, csak azzal törődött, hogy a hajrában visszaelőzze a lengyel Oktawia Nowackát, ami végül éppen kvótát ért a számára. Ezt azonban sokáig nem hitte el, sírással küzdve bizonygatta a szövetségi kapitánynak, hogy szerinte éppen lemaradt a kvótáról, de később egyértelművé vált, hogy megvan a kvalifikáció.

„Nagyon sajnáltam, hogy nem mentünk jól a lóval, pedig én jónak éreztem a lovaglást. Ott nagyon sok pontot elvesztettem, és azt hittem, hogy elszállt az esélyem” – nyilatkozott az MTI-nek a lőállásban, miközben több versenytársa jött neki gratulálni. – „Futás előtt arra gondoltam, meg kell csinálnom, amit tudok, és bíztam benne, hogy ez elég lesz. Nem számolgattam, csak magamra akartam figyelni, ami sikerült is” – mondta, majd felidézte, hogy az utolsó métereken sikerült visszaelőznie lengyel ellenfelét.

„Ezek szerint ez kellett ahhoz, hogy megszerezzem a kvótát” – szögezte le. – „Nagyon boldog vagyok. Amikor beértem, nem is akartam elhinni, hogy sikerült. Még mindig eksztázisban vagyok, mert először azt hittem, én vagyok az első, aki nem kap kvótát. Nagyon nehéz volt ez a nap, de a feladatot teljesítettem.”

A 18 éves Gulyás Michelle jól versenyzett, 19. lett. A bő élcsoportban végzett úszásban, aztán a vívásban gyengébb kezdés után „helyezte vissza magát” a mezőnybe, jól oldotta meg a feladatát a lovaspályán, és a kombinált számban is gyakorlatilag tartotta pozícióját a nagyon erős futókat felvonultató mezőnyben.

A húszéves Guzi Blanka, aki még csak négy éve öttusázik, már azzal bravúrt hajtott végre, hogy beverekedte magát a döntőbe. A legjobbak mezőnye vívásban erős volt a számára, és a lovaglásban sem tart még ott, ahol az ellenfelek többsége. Végül a 29. helyen fejezte be a versenyt, többek között a hetedik legjobb kombinált számos teljesítményének köszönhetően.

A magyar csapat a hatodik helyen végzett.

A negyedik magyar induló, a májusban lábműtéten átesett Földházi Zsófia nem jutott döntőbe a pénteki selejtezőből.

Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya emlékeztetett rá, hogy korábban olyan csapattal számolhatott, amelyben ott volt Kovács mellett Földházi és Alekszejev Tamara, akik közül „nem egyszer, akár ketten is pontszerző helyen végeztek világversenyen az elmúlt két évben”.

„Ebből kiesett Tamara a kéztörésével, ami nagy érvágás volt, de azért a másik két versenyzővel is úgy voltam, hogy az egyik azért biztosan oda fog érni. Majd a selejtezőben Zsófi elvérzésével, a lába problémájával, a gyenge fizikumával gyakorlatilag leszűkült egyre a lehetőségek tárháza” – elemezte a helyzetet. Mint mondta, így rizikós volt a nap, mert egyből egy lehetőséggel élni nem egyszerű, „egy lovagláson bármikor el lehet csúszni”.

„Függetlenül attól, hogy nagyon örülök, hogy a kvótát megszerezte Saci, azért nem vagyok maradéktalanul elégedett. Ezt azért a helyén kell kezelni, ez nem elég a jövőre nézve, viszont most nagyon boldogok vagyunk, hogy megvan a kvóta” – tette hozzá.

A csapat fiatalabb tagjait dicsérte, ugyanakkor hozzátette, hogy egy felnőtt Eb döntője még nem az ő világuk, nekik még erős a mezőny, „de Gulyás Michelle ebből jól jött ki, nagyon hasznos versenyt csinált”.
Guzi Blankáról megjegyezte: „vívása és a lovastudása ezt a felnőtt döntőt még nem bírja el”. Ugyanakkor összességében pozitívnak nevezte, hogy döntőbe jutott és kiemelte, hogy nagyon jól helytállt.

A férfiak döntőjében szombaton hetedik Demeter Bence szintén olimpiai kvótát szerzett az angliai kontinenstornán.

Eredmények, női hagyományos verseny:

egyéni, Európa-bajnok:
Laura Asadauskaite (Litvánia) 1390 pont
2. Kate French (Nagy-Britannia) 1381
3. Irina Praszjancova (Fehéroroszország) 1364
…13. Kovács Sarolta 1326 (úszás: 2:12.21 perc/286 pont, vívás: 21 győzelem/14 vereség/0 bónuszpont/226 pont, lovaglás: 267 pont, lövészet-futás: 12:33 perc/544 pont)
…19. Gulyás Michelle 1305 (2:14.41/282, 16/19/2/198, 263, 12:18/562)
…29. Guzi Blanka 1244 (2:19.96/271, 9/26/0/154, 237, 11:58/582)

csapat, Európa-bajnok:
Nagy-Britannia (Kate French, Francesca Summers, Joanna Muir) 4074 pont
2. Fehéroroszország (Irina Praszjancova, Anasztaszija Prokopenko, Volha Szilkina) 4029
3. Litvánia (Laura Asadauskaite, Ieva Serapinaite, Gintare Venckauskaite) 3992
…6. Magyarország (Kovács Sarolta, Gulyás Michelle, Guzi Blanka) 3875

További tartalmak