Musorujsag
Élő Eredmények

Tálas: Biztos vagyok benne, hogy a kapitány újult erővel tért vissza

Tálas: Biztos vagyok benne, hogy a kapitány újult erővel tért vissza

m4sport.hu/Kossuth Rádió
A női röplabda-válogatott alapembere, Tálas Zsuzsanna ismerve a régi-új edző, Jan de Brandt pedagógiáját és szakértelmét, elégedett azzal, hogy a belga szakember végre főállású szövetségi kapitányként irányítja majd a nemzeti csapatot.

A héten ismét a belga Jan de Brandtot nevezték ki a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának.

A belga edző vezetésével a magyar válogatott 2015-ben 28 év elteltével jutott ki az Eb-re, majd ugyanezt a bravúrt két évvel később megismételte. De Brandt 2016 végén családi okok miatt elköszönt a magyar válogatottól, azóta pedig Törökországban dolgozott klubedzőként, de a bajnoki címvédő Fenerbahcéval februárban közös megegyezéssel szerződést bontott.

A női nemzeti válogatott idén nyáron az Európa Liga arany divízió B csoportjában Horvátországgal, Franciaországgal és Finnországgal játszik, míg a jövő évi Európa-bajnokságnak társrendezőként már biztos résztvevője.

Kedden Jan de Barndt a rá váró kihívásokról azt mondta, „sokat kell dolgozni azért, hogy profik legyenek a körülmények Magyarországon, és minden adott legyen a jó eredmények eléréséhez”.

A csapat egyik kulcsembere, Tálas Zuzsanna pontosan tudja, mire gondolt a kapitány.

Jan José De Brandt, a magyar csapat szövetségi kapitánya a női röplabda Európa-bajnoki pótselejtező harmadik körének visszavágó mérkőzésén, a Magyarország - Románia találkozón az Érd Arénában 2016. október 9-én. (Fotó: MTI/ Kovács Tamás) Jan José De Brandt, a magyar csapat szövetségi kapitánya a női röplabda Európa-bajnoki pótselejtező harmadik körének visszavágó mérkőzésén, a Magyarország – Románia találkozón az Érd Arénában 2016. október 9-én. (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

„Anno, mikor először Magyarországra jött, látta, hogy honnan indult el ez a válogatott. Akkor sikerült majd’ 30 év után újra kijutnunk a kontinenstornára. Ő volt az, aki már akkor reformokat szeretett volna, s megmutatta nekünk azt az utat, amin járnunk kéne. Ez az út más országokban teljesen normális. De Barndt pontosan tudja, hogy mekkora meló a szakmai háttér megteremtése, és az, hogy minden egyéb a válogatott rendelkezésére álljon, hogy a játékosoknak már csak a röplabdával kelljen foglalkozniuk.”

Játékosai a röplabdán túl is elsajátíthatták a belga szakember profi szemléletét, aki a helyes étkezésen túl a rehabilitáció fontosságán át sok hasznos dolgot tanított nekik, mondta a télen Krakkóba igazolt irányító, aki arra is kitért, hogy a Magyar Röplabda Szövetség tanult korábbi hibájából, ezért az volt a cél, hogy főállású szövetségi kapitánya legyen a válogatottnak.

„Korábban Jan de Brandt Törökországban is dolgozott a magyar nemzeti együttes mellett, így viszont sem augusztusban, sem a szeptemberi Eb-selejtezőkön nem tudott teljes állásban itt lenni velünk. És bár kijutottunk az Európa-bajnokságra, a szövetség rájött, hogy olyan edző kell, aki százszázalékosan csak a válogatottra összpontosít.”

A sportoló szerint ez azért is fontos, mert így a kapitány akkor is figyelni tudja játékosait, ha éppen nincs válogatott összetartás, vagy mérkőzés. Nyomon tudja követni a klubcsapataikban nyújtott teljesítményüket, fejlődésüket.

És hogy Tálas Zsuzsanna örül-e, hogy újra együtt dolgozhat a belga mesterrel?

„Ismerve Jan (de Brandt) pedagógiai munkáját, nagyon sokan elégedettek lehetünk azzal, hogy ő került ide a válogatotthoz. Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy újult erővel tér vissza, és fog tudni újdonságokat csempészni a munkába.”

További tartalmak


×
×
×