A Vasas 6, a Nyíregyháza 12 év után lehet bajnok

Mindkét vezetőedző nagy csatára és kiélezett mérkőzésekre számít a női röplabda Extraliga húsvéthétfőn kezdődő fináléjában, amelyben a Vasas és a Nyíregyháza találkozik.

Az alapszakaszelső fővárosiak az elődöntőben három meccsen bizonyultak jobbnak az Újpestnél, míg a kupagyőztes nyírségiek ötmérkőzéses párharcban jutottak túl a címvédő Békéscsabán.

A Vasas lengyel vezetőedzője, Jakub Gluszak hazájában kétszer is vívhatott bajnoki döntőt - mindkétszer aranyérmes lett a Chemik Policéval -, de ilyen lebonyolítással még nem találkozott.

„Elég őrült ez a kiírás, hogy kétnaponta mérkőzéseket kell játszanunk, így az elmúlt másfél hétben elsősorban az erre való mentális és fizikális felkészítésre helyeztük a hangsúlyt" - mondta a szakvezető az MTI-nek.

Meglátása szerint a bajnokságnak ebben a szakaszában a csapatok már nem nagyon tudnak taktikailag újat mutatni egymásnak, így az ellenfélre való felkészülés is csak ennek a hétnek a második felében kezdődött el.

„Láttam már sok példát arra, hogy az az együttes, amelyik hosszabb mérkőzés nélküli időszakból érkezett, nem teljesített olyan jól, de kijelenthetem: ha holnap kezdődne a finálé, akkor is készen állnánk" - fogalmazott Gluszak.

A párharcban kiélezett összecsapásokra számít, ahol ha a színvonal nem is feltétlenül lesz mindig a legmagasabb, biztosan "nagy lesz a csata" a pályán.

„Nekünk ez az egy hét olyan lesz, mint másoknak a karácsony. Egész évben erre készültünk, minden tudásunkat és a bennünk lévő összes érzelmet a pályára fogjuk tenni. Bízom abban, hogy a szurkolóink is velünk lesznek az út utolsó szakaszán is" - nyilatkozta a 32 éves tréner.

„Nehéz lenne előre megmondani, hogy melyik csapat járt jobban: a többet pihenő Vasas, vagy mi, akik egy nagy sorozatból érkezünk a bajnoki döntőbe" - utalt Hollósy László, a Fatum Nyíregyháza vezetőedzője arra, hogy a fővárosi együttes már április 7-én bejutott a fináléba, míg az ő csapata hétfőn vívta a Békéscsaba elleni párharc ötödik összecsapását.

A korábbi szövetségi kapitány - aki tavaly februári visszatérése óta két Magyar Kupa-aranyérmet nyert a nyírségiekkel - szerint nehéz lesz felvenni a döntő ritmusát, hiszen míg az elődöntőben heti egy mérkőzést játszottak, most egy hét alatt négyszer kell összecsapniuk a Vasassal.

„Másfél hét van hátra az idényből, ráadásul ez a bajnokság döntője, így aki fáradtságra hivatkozik, az csak kifogást keres" - fogalmazott a tréner.

A fővárosi együttesről elmondta, a bajnokság elején őket is alaposan meglepte a rivális jó teljesítménye, mert nem számítottak arra, hogy ennyire domináns lesz a Vasas.

„Sok újat most már nyilván nem tudunk mutatni egymásnak, biztos vagyok benne, hogy akárcsak mi őket, ők is alaposan kielemeztek minket. Egy-két apró taktikai változtatásra lehet majd számítani, de egy ilyen sorozat 60-70 százalékban a mentális tényezőkről szól" - nyilatkozta az MTI-nek Hollósy, aki tavaly is döntőbe vezette együttesét, amely akkor 3-1-es összesítéssel alulmaradt a Békéscsabával szemben. Hozzátette, mivel a pályaelőny a Vasasnál van, egyszer mindenképpen nyerniük kell idegenben, ami nem lesz egyszerű.

„Nem szoktam tippelgetni, vagy vágyálmokat megfogalmazni, így most sem teszem. A lényeg nem az, hogy hány meccses lesz a döntő, hanem hogy az utolsó találkozó után mi emelhessük magasba a serleget" - jelentette ki a szakember.

Az alapszakaszban négy mérkőzést vívtak egymással a csapatok: kétszer a Vasas (3-0, 3-1), kétszer a Nyíregyháza (3-2, 3-2) örülhetett.

A két együttes korábban kétszer játszott egymással bajnoki döntőt, a mindkét alkalommal ötmeccses párharc végén 2005-ben és 2008-ban is a Vasas örülhetett.

A bronzéremért az elmúlt öt kiírásban győztes Békéscsaba és a tavaly bronzérmes Újpest csap össze a döntőhöz hasonlóan az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

A finálé menetrendje:
április 22., hétfő, 19.00: Vasas-Nyíregyháza
április 24., szerda, 19.00: Nyíregyháza-Vasas
április 26., péntek, 17.30: Vasas-Nyíregyháza – Duna World és m4sport.hu
április 28., vasárnap, 17.30: Nyíregyháza-Vasas - ha szükséges – Duna World és m4sport.hu
április 30., kedd, 19.00: Vasas-Nyíregyháza - ha szükséges

Az eddigi győztesek:
11-szeres: NIM SE
10-szeres: BSE, Újpesti Dózsa
6-szoros: Tungsram SC, Eger
5-szörös: Vasas, Békéscsaba, Nyíregyháza
2-szeres: Columbia SE, Ganz TE, Vasas Turbó, VM Háztartási Bolt, Bp. Vasas Izzó
1-szeres: Bp. Haladás, Vértes Volán SE

Az elmúlt tíz év döntői:
2009: BSE-FCSM - Betonút-NRK Nyíregyháza 3-2
2010: BSE-FCSM - Vasas-Duna Autó-Óbuda 3-0
2011: BSE-FCSM - Vasas-Duna Autó-Óbuda 3-2
2012: Vasas-Óbuda-Hofeka - TEVA-Gödöllői RC 3-2
2013: Vasas Óbuda - TEVA-Gödöllői RC 3-2
2014: Linamar-Békéscsabai RSE - Vasas Óbuda 3-0
2015: Linamar-Békéscsabai RSE - Vasas Óbuda 3-1
2016: Linamar-Békéscsabai RSE - Vasas Óbuda 3-0
2017: Linamar-Békéscsabai RSE - Vasas Óbuda 3-0
2018: Linamar-Békéscsabai RSE - Fatum Nyíregyháza 3-1