Musorujsag
Élő Eredmények

A házigazda ismét fejet hajtott Szerbia előtt – címvédés a női röpi-Eb-n

mti
A címvédő szerb válogatott nyerte a női röplabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi döntőben, hatalmas csatában legyőzte a házigazda török csapatot.

A két együttes a csoportkörben is találkozott egymással, akkor – ugyancsak Ankarában – a szerbek 3-1-re győztek. A Zoran Terzic irányította világbajnok csapat veretlenül jutott döntőbe, a törököknek az az egy veresége volt.

A telt ház, 12 ezer néző előtt megrendezett finálé első játszmájában a törökök jó nyitásokkal és hatékony blokkmunkával a játékrész közepén elbizonytalanították riválisukat, és összességében magabiztosan kerültek előnybe.

Az első szett után még nagy volt a török öröm (fotó: EPA/TOLGA BOZOGLU)

A második felvonásban sokkal jobban játszottak a címvédő szerbek, és a négyes ütő Brankica Mihajlovic vezérletével végig vezetve egyenlítettek.

A harmadik etapra sem sokat változott a játék képe: a törökök csak 1-0-nál vezettek, és ugyan ötpontos hátrányból 15-15-nél még egyenlítettek, a szerbek jobb mezőnymunkájuknak és a feladóátló Tijana Boskovic pontjainak köszönhetően fordítottak.

A negyedik szett hozta az addigi legnagyobb küzdelmet, előbb a szerbek, majd a törökök mutattak be több sikeres blokkot egymás után. A hajrá 19-18-as hazai előnyről indult, és bár a szerbek két jó nyitással magukhoz ragadták a vezetést, a törökök ki tudtak egyenlíteni.

A döntő játszmát extázisban kezdték a hazaiak, 9-6-ra is vezettek, ám ekkor Terzic levitte a pályáról feladóját és a mérkőzés egyik legjobb játékosát, Maja Ognjenovicot, a változtatás pedig bejött, hiszen 11-9-nél már a szerbek voltak előnyben. Ognjenovic visszaállt, a törökök még egyszer fordítottak (11-12), de Mihajlovic támadásaival végül a szerbek ünnepelhették a címvédést a remek színvonalú összecsapás végén.

Brankica Mihajlovic (balról) a szerbek nyerőemberének bizonyult (fotó: EPA/TOLGA BOZOGLU)

A 132 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa a 23 pontos Boskovic volt, Mihajlovic 22 pontig jutott.

A bronzérmet a tavalyi vb-n ezüstérmes olaszok szerezték meg, miután a harmadik helyért rendezett összecsapáson három szoros szettben felülmúlták a lengyeleket.

A kontinenstornát négy városban – közte Budapesten – rendezték, a magyar válogatott a csoportjában egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik helyen zárt, így nem jutott tovább.

döntő:
Szerbia-Törökország 3-2 (-21, 21, 21, -22, 13)

a 3. helyért:
Olaszország-Lengyelország 3-0 (23, 20, 24)

További tartalmak