Musorujsag
Élő Eredmények

Ma ünnepli 50. születésnapját Polgár Zsuzsa olimpiai és világbajnok sakknagymester

Ma ünnepli 50. születésnapját Polgár Zsuzsa olimpiai és világbajnok sakknagymester

MTI
Holnap ünnepli ötvenedik születésnapját Polgár Zsuzsa sakk Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok sakknagymester. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Budapesten született 1969. április 19-én, a három Polgár lány közül (Zsuzsa, Zsófia, Judit) ő a legidősebb. Édesapja, Polgár László sajátos tehetségnevelő, sakk-pedagógiai módszere révén testvéreivel együtt lett kiemelkedő versenyző. Mindhármuknak több diplomája van, négy-nyolc idegen nyelven beszélnek, Judit a sakktörténet legjobb női sakkozója. Édesapjuk számos könyvet írt pedagógiai módszeréről, köztük a Nevelj zsenit! címűt.

Polgár Zsuzsa négyéves korában – az MTK igazolt versenyzőjeként – százszázalékos eredménnyel Budapest-bajnok lett az iskolások között. Tízéves korában bejutott a magyar női sakkbajnokság döntőjébe, majd 12 évesen győzött a lányok U16-os világbajnokságán és női nagymesterversenyt nyert Várnában. Tizennégy évesen teljesítette a férfi nemzetközi mesteri normát, egy évvel később, tizenöt évesen világelső lett a női sakkozók között a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE Élő-pont ranglistáján. (Nem sokkal később a FIDE rendkívül ellentmondásos döntésével Polgárt kivéve minden női versenyző pontszámát 100 ponttal növelte meg, így a szovjet Maja Csiburdanidze lett a listavezető.)

Polgár Zsófia (balra), Polgár Zsuzsa (középen) és Polgár Judit (MTI Fotó: Manek Attila)

Tízéves korában lett női mester, három évvel később férfi mester. 1984-től jegyzik a férfi nemzetközi mesterek, 1987-től a női nemzetközi nagymesterek, 1991-től pedig a férfi nemzetközi nagymesterek között, ő volt az első nő, aki a nagymesteri normák teljesítése alapján kapta meg a férfi nemzetközi nagymesteri címet.

Az 1988-as szaloniki sakkolimpián testvéreivel és Mádl Ildikóval megfosztották trónjától a verhetetlennek hitt szovjet válogatottat, ezzel sakktörténelmet írtak, ezt a teljesítményt 1990-ben Újvidéken megismételték. Zsuzsa 1988-ban és 1990-ben az olimpiai bajnokcsapat éltáblása, 1994-ben az ezüstérmes csapat tagja volt.

1992-ben Budapesten a villám- és a rapidsakk világbajnoka volt, 1993-ban a női világbajnok-jelölti döntőt – miután többszöri hosszabbítás után is pontegyenlőség alakult ki közte és a georgiai Nana Ioszeliani között – sorshúzással vesztette el. 1996-ban a kínai Hszie Csün legyőzésével már megszerezte a világbajnoki címet, ezzel mindhárom világbajnoki címet (Triple Crown) elnyerte, amit csak a norvég Magnus Carlsen tudott 2014-ben megismételni.

Címét 1996-ban játék nélkül veszítette el, mert nem volt hajlandó a szerinte tisztességtelen feltételek mellett az asztalhoz ülni. (A mérkőzés időpontját Polgár Zsuzsa terhessége miatt többször megváltoztatták, végül a kihívó Hszie hazáját, Kínát tűzték ki helyszínnek, s a szülés után nem hagytak számára elég időt a felkészülésre.) Az őt címétől megfosztó döntést a lausanne-i sportdöntőbíróságon megtámadta. A testület a FIDE-t kártérítésre kötelezte, de világbajnoki címét nem kapta vissza.

Az 1994 óta az Egyesült Államokban élő Polgár Zsuzsa 2003-ban amerikai színekben tért vissza az aktív sakkozáshoz. 2004-ben az amerikai női csapat elsőtáblásaként olimpiai ezüstérmes lett, 11 partijából hetet megnyert, négy döntetlenül végződött. Ezzel rekordot állított fel, mert a sakkolimpiákon sorozatban 56 mérkőzésen maradt veretlen. 2005-ben a floridai Palm Beach Gardensben Guinness-rekordot állított fel, amikor 326 szimultán partit játszott, ezekből 309-et megnyert, 14 lett döntetlen és csak hármat veszített el, ami 96,93 százalékos teljesítményt jelent. (2009-ben a bolgár Kiril Georgiev egyszerre 360 ellenfelének adott szimultánpartit, megdöntve a rekordot, de ő csak 80 százalékos teljesítményt nyújtott.) 2006 júliusában megnyerte a Drezdában rendezett női világkupa versenyt.

Polgár Zsuzsa sakkozó (balra) játszik szimultánt a résztvevőkkel az ötödik alkalommal megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakknapon (MTI Fotó: Manek Attila)

A világranglista második helyezettjeként vonult vissza, előtte csak húga, Judit állt. Azóta tehetséggondozással és sakkedzéssel foglalkozik. 1997-ben alapítványt hozott létre, hogy népszerűsítse és támogassa a sakkban tehetséges gyerekeket. 2007-től vezető edzője a SPICE (Susan Polgar Institute for Chess Excellence) oktatási programjának. 2007 és 2009 között az amerikai sakkszövetség (USCF) vezető testületének tagja volt. 2009 óta a Nemzetközi Sakkszövetség női bizottságának társelnöke, és élharcosa annak, hogy a női versenyzők is egyenlő feltételek között, egyenlő juttatásokért versenyezhessenek.

Öt alkalommal választották Az év magyar sakkozójának (1988, 1990, 1992, 1995, 1996), 1990-ben Az év magyar csapatának választották az olimpiai bajnok magyar női sakkválogatottat. Háromszor kapott sakk Oscar-díjat. 1989-ben a Magyar Népköztársaság Csillagrendje, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést és a Magyar Köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt kapott. 2007 óta a Texas Tech University tiszteletbeli doktora, 2013-ban az előző év legjobb női edzőjének járó díjat kapott. 2018-ban az MTK örökös bajnokának választották meg. 2019-ben beiktatták az amerikai sakkozók dicsőségcsarnokába.

Két gyermeke van, második férjével, Paul Truong amerikai sakkozóval St. Louis-ban él és dolgozik. Idősebb fia, Tom hatévesen megnyerte az amerikai nemzeti sakkbajnokság gyermekkupáját és ő a Polgár László által feltalált csillagsakk világbajnoka.

Polgár Zsuzsa szakíróként számos ismert sakklapban és saját internetes honlapján publikál, feladványszerző is, első műve négyévesen jelent meg. Több sakkoktató DVD-t adott ki, a sakk egyik legismertebb nagykövete a világban. Ő az első magyar női sakkozó, aki férfidöntőben szerepelt, s mindjárt díjat nyert, az első magyar női sakkranglista vezető és az első magyar szellemi sportoló, akinek teljesítményeit Guinness-rekordként tartják számon.

További tartalmak