Musorujsag
Élő Eredmények

Világcsúccsal szerezte meg az újabb magyar olimpiai kvótát Major Veronika

Világcsúccsal szerezte meg az újabb magyar olimpiai kvótát Major Veronika

MTI
Major Veronika döntős világcsúccsal megnyerte a női sportpisztolyosok versenyét vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, s ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára, csakúgy, mint néhány órával korábban a puskás Péni István.

Női sportpisztolyban már szombaton megkezdődtek a küzdelmek az alapverseny első felével, a 30 – úgynevezett – pontlövészettel, amiben a 21 éves magyar sportoló kiválóan teljesített és 293 körrel a második helyen várta a vasárnapi folytatást, amelyben a 30 gyors lövés következett. Major ebben a szakaszban fantasztikusan lőtt, mindössze két kilencest „vétett” (298 kör), így pedig 591 körös összteljesítménnyel megnyerte az alapot.

A másik két magyar, a 2015-ös Európa-bajnok Csonka Zsófia és a 2014-es világbajnoki bronzérmes Sike Renáta már szombaton „ellőtte magát”, s végül előbbi 579 körrel a 20., utóbbi pedig 573-mal a 37. helyen végzett.

A döntőben tiszta lappal indult mindenki. A szabályok szerint a versenyzők gyors, ötös sorozatokat lőttek, s előbb négy széria, azaz 20 lövés után esett ki az utolsó helyen álló, majd minden újabb ötös sorozatot követen a leghátsó pozíciót elfoglaló pisztolyos. Ebben a versenyben nem a kísérletek abszolút értéke számított, hanem a 10,2 körösnél jobbak értek találatot, az annál rosszabbak pedig semmit.

A verseny éppen az első négy sorozatig volt igazán szoros, ezt követően Major 13 találattal ötös holtversenyben állt a második helyen. A folytatásban viszont a korábban futócéllövő fiatal tehetség szinte nem tudott hibázni, az ötödik és hatodik sorozatban hibátlan volt, majd a következő háromban egy-egy lövést vétett el, így végül – a záró körös öt ponttal – óriási, hétpontos előnnyel, 40 pontos új világcsúccsal diadalmaskodott.

Major vasárnap, s egyúttal összességében is a második magyar sportlövő kvótát szerezte meg a jövő évi játékokra, mivel Péni a férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses versenyében diadalmaskodott.

Az indiai viadalon minden egyéni számban két-két tokiói indulási jogot osztanak ki.

Major és Péni bravúrjával négyre nőtt a tokiói magyar résztvevők száma, korábban ugyanis két vitorlázó, Berecz Zsombor és Érdi Mária szerzett kvótát.

Borítókép: Major Veronika is utazhat Tokióba (Fotó: facebook.com)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek