Huszadik lett a Horváth, Sidi duó az Európa Játékokon

A huszadik helyen végzett Sidi Péter és Horváth Lea a légpuska vegyescsapat-versenyben a minszki Európa Játékok első sportlövő napján.

A vegyespárosok 10 méteres száma puskában és pisztolyban is szerepel majd a tokiói játékok műsorán, kvótát viszont nem lehetett most szerezni, így a minél jobb helyezés elérése és az egyéni versenyre való felkészülés lehetett a cél Sidinek és Horváthnak egyaránt.

A magyar duó a 33 párt felvonultató verseny második felében lépet lőállásba, s a 30-30 lövést összesen 621,2 körrel zárta, amivel három körrel maradt le a negyeddöntőről.

„A tegnapi edzésen mindketten nagyon jól lőttek, ma viszont elmaradtak attól. Mindketten benne hagytak néhány kört, sajnáljuk" - összegezte röviden a végeredményt az MTI-nek Sinka László, a magyar szövetség főtitkára.

Vasárnap a női légpisztolyosok versenyét rendezik meg Minszkben, ahol a már ötkarikás kvótás Major Veronika, illetve Egri Viktória indul. Az EJ-n minden egyéni olimpiai versenyszámban egy-egy tokiói helyet osztanak ki.

A minszki játékok szombati versenynapján Sirankó Ferenc mindkét mérkőzését elveszítette a szambósok 100 kilogrammos súlycsoportjában, így hetedikként zárta a viadalt.

A Megyer SC 34 éves versenyzője - aki ebben a sportágban egyedül képviseli Magyarországot – éppen nyolcadikként került a nyolcfős mezőnybe, első ellenfele pedig a többszörös világbajnoki ezüst- és bronzérmes lett Viktors Lesko volt, akit harmadikként rangsoroltak. Az esélyek tehát a rivális mellett szóltak, arra azonban talán maga Lesko sem számított, hogy mindössze körülbelül fél percet töltenek majd a szőnyegen.

A lett egyből földre vitte a két méter magas Sirankót, előbb a lábát, majd a karját szorította, s egy idő után a magyarnak nem volt más választása, mint lekopogni, azaz feladni a küzdelmet. Lesko a jegyzőkönyv szerint úgynevezett totális győzelmet aratott, s ezzel ő került az elődöntőbe.

Bő két óra múlva aztán a negyeddöntő veszteseinek egyik összecsapásán a magyar szambós a moldovai Denis Tachiival nézett farkasszemet, s ugyan itt már több esélye volt, a vége ugyanúgy vereség lett. A meccset a rivális nyerte 7-0-ra.

„A lett fiú a győzelemre is esélyes, nem volt meglepetés, hogy legyőzött” – értékelt az MTI-nek a hórihorgas magyar szambós. – Az viszont váratlanul ért, hogy mindjárt az elején a földre vitt, mert ő a dzsúdós múltjával általában fent dolgozik. A vereségen sikerült hamar túltennem magamat, a következő ellenfél dolgát is próbáltam megnehezíteni, ez talán sikerült is.”

Hozzátette: vegyes érzésekkel zárja a tornát, mert szerinte a második mérkőzését akár meg is nyerhette volna, bár úgy látja, a hetedik hely a realitás.

A szambó orosz eredetű katonai birkózás, amely az úgynevezett „alávetéses”, leszorításos, vagy feladásra kényszerítő birkózások közé tartozik. Eredetileg támadó-önvédelmi célú pusztakezes harci technika, alapjait leginkább a cselgáncs és a szabadfogású birkózás képezi. A sportágat tavaly ismerte el hivatalosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.