Péni István bronzérmes az Európa Játékokon

Péni István bronzérmet szerzett a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában szerdán a minszki Európa Játékok olimpiai kvalifikációs sportlövő-versenyén.

Péni István (MTI/Kovács Tamás) Péni István (MTI/Kovács Tamás)Az 50 méteres, 120 lövéses „királyszámban” a két legjobb magyar puskás vágott neki szerdán a versenynek. Közülük Péni jó teljesítménnyel, 1177 körös eredménnyel jutott be a fináléba, míg a hétfőn légpuskában negyedik Sidi Péter 1166 körrel a 19. pozícióban zárt.

Az EJ-n minden egyéni olimpiai számban egy-egy tokiói kvótát osztanak ki, ám a nyolcas finálé mezőnyéből a kvalifikáció megszerzésének terhe öt puskás vállát már nem nyomta, köztük az UTE 22 éves ifjúsági olimpiai bajnokáét sem, mivel a februári indiai világkupán biztosította olimpiai helyét.

A döntőt ugyanott rendezték, ahol a 10 méteres finálét, a sportlövőknek pedig itt is meg kellett küzdeniük a teremben uralkodó nagy meleggel. Az összetett döntő ráadásul hőség nélkül is embert próbáló, mivel 15 térdelő, 15 fekvő testhelyzetű lövés után még 10 álló következik, majd onnan a kieséses részben a legjobb kettőnek még öt.

A verseny során Péni szinte végig stabilan jól lőtt és már az első sorozattól a legjobb háromban állt. A 3x5-ös térdelő sorozat után 153,1 körrel a harmadik volt, majd a fekvő részt követően 310,1-del a második. Az álló rész előtt a magyar az orosz Szergej Kamenszkijjel és a fehérorosz Jurij Scserbacseviccsel kiemelkedett a mezőnyből, több mint három körrel álltak a negyedik előtt. Az álló részben ugyanakkor nem ritka, hogy komoly különbségek alakulnak ki a puskások között és a nagy előny elveszik, ezúttal viszont erre nem került sor.

A folytatásban is tartotta előnyét az első három, Péni biztosan lőtte a tízeseket, a kilencedik álló lövését viszont elrontotta, csak 8,6-ot talált, ami, mint később kiderült, a még fényesebb érmébe került. Az izgalmas végjátékban aztán a 44. lövés után a – most kvótát szerző – fehérorosztól két tizeddel lemaradva, 450,6 körös eredménnyel a harmadik helyen zárta a versenyt. A győzelmet Kamenszkij szerezte meg.

Péni a magyar sportlövők első érmét nyerte a fehérorosz fővárosban, egyúttal ez a magyar küldöttség ötödik dobogós helyezése.


Péni István az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, nagyon boldog a bronzéremmel, mivel nagyon erős döntő volt, akár olimpiai finálénak is beillett volna. „Ezekkel az eredményekkel általában aranyérmet szoktunk tudni nyerni. Minimális volt a különbség, nagyon izgalmas döntő volt. Valószínűleg jövőre is ezekkel a versenyzőkkel kell majd megküzdeni az érmekért.”

Kérdésre válaszolva elárulta, bár a csarnokban iszonyú meleg van, még mindig könnyebb fedett pályán lőni, mint a szabadban. „Iszonyatosan nehéz, főleg nyáron, hiszen ebben a közel 40 fokos hőségben, ami a teremben volt, még fel kell vennünk ezt a speciális lövészruhát, ami nagyon nem enged szellőzni. Kint is elég meleg volt, viszont ott a szél miatt minden egyes lövésnél plusz energiát kellett belefektetni abba, hogy pontos lövést tudjak leadni, hiszen hol balról, hol jobbról, hol szemből fújt. Ez a lövészetnél különösen megnehezíti a helyzetet, hiszen elviszi a lövedéket. Ebből a szempontból könnyebb a fedett pályán lőni, hiszen itt laboratóriumi körülmények vannak, nem változik sem a szél, sem a fény.”