Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy Péter a B csoport győztese a súlyemelő vb-n

Nagy Péter a B csoport győztese a súlyemelő vb-n

MTI
Nagy Péter első lett összetettben a plusz 109 kilogrammos kategória B csoportjában a türkmenisztáni súlyemelő-világbajnokság szombati zárónapján.

A magyar csapatból utolsóként fellépő szegedi Herkulest délidőben szólították porondra tíz társával egyetemben az Olimpiai Komplexum különcsarnokában, miután nekik nem jutott hely a „papíron” – vagyis a nevezési eredmények alapján – a legjobb tizenegy emelőt felvonultató A csoportban, melynek küzdelmeivel ér véget szombat este az asgabati vb.

A tavalyi Európa-bajnokságon szakításban és összetettben bronzérmes magyar versenyző előzetesen arról beszélt az MTI-nek, hogy az edzőtáborban csak a felkészülés hajrájában kezdte „erősnek érezni” magát. A vb-rajtra pedig már abban a tudatban várt, hogy elég jó állapotban van, és sikerül megfelelnie saját elvárásainak.

„Szakításban 193 kiló az egyéni legjobbam, lökésben pedig 233, ez együtt 426 kilogrammos új országos csúcs lenne, ha mindkettőt sikerülne egyazon versenyen belül elérnem. Eddig ez még sosem jött össze…” – morfondírozott a 32 éves, végzettségét tekintve jogi doktor Nagy, jelezve, hogy mikor lenne igazán elégedett magával. Hozzátette azonban, hogy még nem ezen a világbajnokságon fogja döntögetni a magyar rekordokat, mivel – bár már teljesen rendben van – a korábbi csuklósérülése miatt a nyáron több hét kényszerűen kimaradt a vb-felkészülésből.

A kezdés óvatosnak tűnt, hiszen nyitányként – afféle biztonsági gyakorlat gyanánt – 182 kilóra jött ki. Szépen, magabiztosan megoldotta a leckét, a 187-tel azonban meggyűlt a baja, nem tudta stabilizálni a súlyt a feje felett. A harmadik kísérlet, ennél fogva a javítás viszont sikerült, így az első fogásnemben mindenkit maga mögé utasított a B és C csoportosok közül egyaránt.

Lökésben a 220 rutinfeladatnak számított, a 226 kg valamivel nehezebben, de megvolt, és nem sok hiányzott ahhoz sem, hogy zárásképpen a 234 kilós gyakorlata is jó legyen, amivel megjavította volna országos csúcsát.

„A fő, hogy fontos pontokat szereztem ezen a már a tokiói olimpiára kvalifikáló vb-n. A második szakításomnál az volt a baj, hogy túl sokat kellett várnom, mire sorra kerültem, és lehűltek az izmok, lökésben meg az erőgyűjtés közben kimaradt augusztusi hetek hiányoztak az új csúcshoz, bár közel jártam hozzá – nyilatkozta az MTI-nek. Annak pedig külön örülök, hogy megnyertem a B csoportot” – összegzett Nagy Péter, aki 413 kg-os összetett eredménnyel végzett az élen, és várhatta az A csoport versenyét, amelytől a végső helyezése függött.

Borítókép: Nagy Péter (MTI/EPA/Robert Ghement)

További tartalmak