Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy Péter: Teljesen leszívja az ember energiáját a Dakar

Nagy Péter: Teljesen leszívja az ember energiáját a Dakar

M1/m4sport.hu
A korábbi versenyző Nagy Péter szerint az Afrikában zajló Dakar-rali sokkal elhagyatottabb tájakon zajlott, mint a jelenlegi verseny.

A szervezők törölték hétfőn a Dél-Amerikában zajló 40. Dakar-rali kilencedik, Tupiza és Salta közötti szakaszát. Az utóbbi napok rossz időjárása miatt a szerelők a vasárnapi maratoni hosszúságú etap után nem tudták megfelelően felkészíteni az autókat a folytatásra, így – a biztonságot szem előtt tartva – a rendezők törölték a kilencedik, 513 kilométeres résztávot.

Idén negyvenedik alkalommal rendezik meg a Dakar-ralit, 2008-ig Afrikában volt, azóta pedig Dél-Amerika a helyszín. Van különbség, hiszen Afrikában a Szaharán és az Atlasz hegységen át vezet az út, míg most a sokkal magasabb Andokon kell keresztül menni a pilótáknak” – mondta Nagy Péter, a Magyar Motorsport Szövetség enduro szakágának vezetője az M1 Ma reggel című műsorában. Nagy még 2005-ben ment végig az akkor még Afrikában zajló Dakar-ralin.

Véleménye szerint Afrikában sokkal jobban elhagyatva érzi magát az ember, míg a mostani versenyen sokkal inkább civilizáció közelben zajlik a küzdelem. Annak idején ezt ő is megtapasztalhatta, amikor a Szervezők hibája folytán, üzemanyag nélkül maradt, és éjjel kellett a mezőny után mennie.

Óriási fizikai állóképesség kell egy ilyen versenyhez, teljesen leszívja az ember energiáját a Dakar. Gyakorlatilag két hétig hajnali kelés, estig motorozás. Mentálisan is nagyon erősnek kell lenni, nagyon kell, hogy akarja az ember azt a célt” – mondta Nagy arról, mik a legfontosabbak, hogy az ember teljesíteni tudja a lehetetlennek látszó küldetést.

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és a végig versenyben maradók 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában érnek célba.

További tartalmak