2018-as Labdarúgó Világbajnokság

A ghánai szkeletonos szerint normális ember nem csinál ilyet

Történelmet szeretne írni Akwasi Frimpong azzal, hogy ghánai szkeletonosként elindul a phjongcshangi téli olimpián.

Frimpong az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, ő lesz az első hazája képviseletében, aki mindezt megteheti. „Remélhetőleg ez az út, amit bejártam, példa lehet a ghánai gyerekeknek, hogy a legmerészebb álmaikat se féljenek megvalósítani.”

Akwasi Frimpong (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt) Akwasi Frimpong (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)A Ghánában felnőtt, de Hollandiában is élt 32 éves sportember először atlétikával próbálkozott, 2012-ben pedig kis híján bekerült a 4x100-as holland váltóba, amely a londoni olimpián indult. „Egy ínsérülés miatt erről le kellett mondanom, ezután próbáltam ki először a szkeletont. 2013-ban beválogattak a holland csapatba, ahol én voltam a második számú opció.”

Mivel továbbra sem adta fel olimpiai álmait, felesége unszolására újra komolyan elkezdett foglalkozni a szkeletonnal. „Azt mondta nekem, hogy nem szeretné, ha 99 évesen is azért panaszkodnék, hogy nem lettem olimpikon. Az edzőm, aki a holland csapat edzője volt, azt mondta nekem, hogy tényleg úgy godolja, hogy ez az én sportágam lehet. Gyors vagyok, mint egy sprinter, alkalmas vagyok arra, hogy az első ötven méteren igazán gyorsan toljam a szkeletont. Képes lehetek arra, hogy megtanuljak csúszni, de igazából a lökésben vagyok jó.”

Frimpong azt is elárulta, először nagyon félelmetesnek tűnt neki néhány centivel a jég fölött, arccal előre száguldani. „Azt gondoltam, normális emberek nem csinálnak ilyet, de ott volt az adrenalin, ami belehajszolt ebbe az egészbe.”

a szkeletonversenyek csütörtökön rajtolnak el a phjongcshangi olimpián a férfiak első két futamával.