2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Shaun White: Csak snowboardoznom kellett

Saját bevallása szerint Szocsi után mély gödörbe került, meg kellett találnia a motivációját, mostanra viszont visszatalált szeretett sportjához és ismét a csúcsra ért.

Az amerikai Shaun White, aki a férfiak félcső számában szerdán harmadik olimpiai elsőségét gyűjtötte be, ezzel a sportág első háromszoros ötkarikás aranyérmese lett. Talán emiatt is érzékenyült el a célba érés után.

Nem szoktam gyakran sírni, mert általában erős versenyzőnek tartom magam, de valahogy ma nagyon akartam ezt a győzelmet és kijött belőlem” – mondta a sportág királya, aki számára fontos volt, hogy mindenki a helyszínen szurkolt, aki fontos a számára.

Elmondta, Szocsi után roppant csalódott volt, elsősorban érzelmileg kellett visszatalálnia a sportághoz. „Meg kellett találni a motivációm. Idővel minden apró lépéssel közelebb kerültem ehhez, de volt egy sérülésem és szinte mindent újra kellett kezdenem”.

Úgy érzi nagyszerű küzdelmet vívott az ezüstérmes japán Hiranóval. "Boldog voltam, hogy ilyen szenvedélyes küzdelemre volt szükség a győzelemhez. Tudtam, megtudom csinálni, hiszen egész életemben ezt a sportot űztem. Ma csak snowboardoznom kell, ez járt a fejemben” – mondta White, aki külön örült, hogy ennek a történelmi napnak a részese lehetett.

Annak ellenére, hogy sporttörténelmet írt, további jelentős céljai vannak. 2020-ban, a tokiói nyári ötkarikás játékokon gördeszkázásban szeretné megméretni magát. A sportág két év múlva Japánban debütál az olimpián.

A 31 esztendős klasszis úgy fogalmazott, nagyon izgatott, érzi magában a motivációt, hogy nyári versenyen is kipróbálja magát. „Sok ottani trükk hasonló a hódeszkához, csak át kell szokni a kisebb deszkára és arra, hogy ott nem vagy hozzácsatolva a sportszerhez” – mondta White, aki ha kijut a tokiói játékokra, s ott érmet nyer, a hatodik lesz, akinek téli és nyári olimpián is medál kerül a nyakába.

White számára nem lenne teljesen idegen a gördeszkázás, ugyanis hódeszkás karriere kezdetén még ebben a szakágban is versenyzett, sőt, 2007-ben az X Games-en (az extrém sportok seregszemléjén) nyert is, ezzel az első férfi lett, aki téli és nyári versenyszámban is diadalmaskodott a rangos viadalon.