Norvég aranyeső és magyar kizárás – Ez történt csütörtökön a téli olimpián

A sífutó Ragnhild Haga, a sílövő Johannes Thingnes Bö, valamint az alpesi síző Aksel Lund Svindal révén három számban diadalmaskodtak norvég versenyzők a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki versenynapján.


Az M4 Sport csütörtöki összefoglalójáért kattintson a lejátszóra!


Svindal a 2010-es, vancouveri olimpián nyert már aranyérmet – szuperóriás-műlesiklásban –, de a férfi lesiklás kétszeres világbajnokaként a leggyorsabb szakág olimpiai medálja még hiányzott a gyűjteményéből. A pályafutása során eddig csupán egyetlen világkupa-győzelmet arató Haga simán nyerte meg a női szabadstílusú 10 kilométeres versenyszámot, míg a férfi sílövőknél 20 kilométeren a háromszoros világbajnok Thingnes Bö óriásit futott az aranyéremért, csak így fért bele, hogy két lőhibát is vétett.

Aksel Lund Svindal a phjongcshangi téli olimpia alpesisí-versenyei férfi lesiklásában nyert aranyérmével (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun) Aksel Lund Svindal a phjongcshangi téli olimpia alpesisí-versenyei férfi lesiklásában nyert aranyérmével (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)



Az Aliona Savchenko, Bruno Massot német műkorcsolyázó páros minden idők valaha volt legnagyobb pontszámát érte el a kűrben, s ezzel az aranyérmet is megszerezte. A németeknek még egy arany jött össze csütörtökön, méghozzá szánkóban: a vegyes váltót Johannes Ludwig, Natalie Geisenberger és a Tobias Arlt, Tobias Wendl páros alkotta. A sportág egyeduralkodói a férfi egyéni viadalt leszámítva valamennyi számban diadalmaskodtak Phjongcshangban.

Aljona Savchenko és Bruno Massot ünnepel a páros kűr után a phjoncshangi téli olimpián (Fotó: EPA/Tatyjana Zsenkkovics)



A férfi hódeszkások krossz versenyében a francia Pierre Vaultier megvédte címét. A női sílövők 15 kilométeres egyéni indításos viadalát óriási meglepetésre a svéd Hanna Öberg nyerte meg. A 22 éves győztes hibátlanul célzott, nem úgy, mint Anastasiya Kuzmina. A kétszeres olimpiai bajnok szlovák hiába produkálta a mezőny legjobb futóeredményét, két lőhibája miatt meg kellett elégednie a második hellyel. A női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyében a favorit amerikai Mikaela Shiffrin diadalmaskodott.

Az aranyérmes Mikaela Shiffrin ünnepel a női óriás-műlesiklás eredményhirdetésén a phjoncshangi téli olimpián (Fotó: EPA/Vaszil Donyev)



A csütörtöki versenynapig kellett várni az olimpia gyorskorcsolya-versenyeinek első olyan aranyérmére, amelyet nem holland színekben versenyző sportoló nyert meg. Férfi 10 000 méteren a szám 31 éves világcsúcstartója, a kanadai Ted-Jan Bloemen diadalmaskodott, aki egyébként szintén holland nemzetiségű, s csak a 2014/15-ös szezon óta versenyez kanadaiként.

A kanadai Ted-Jan Bloemen a célban, miután megnyerte a phjongcshangi téli olimpia férfi 10 000 méteres gyorskorcsolyaversenyét (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)



A nap magyar érdekeltségű versenyszámaiban a sífutó Szőcs Emőke a 77. helyen végzett női szabadstílusú 10 kilométeren, az alpesi sízés királyszámában, a férfi lesiklásban Kékesi Márton az 53. lett. A női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyében Hozmann Szonja a 49. helyen végzett, Maróty Mariannt viszont utólag kizárták korai rajt miatt.

Hozmann Szonja és Maróty Mariann a női óriás-műlesiklás versenyszáma után a phjongcshangi téli olimpián =MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)



A csütörtöki győztesek:

Alpesi sí:
női óriás-műlesiklás: Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok)
férfi lesiklás: Aksel Lund Svindal (Norvégia) Műkorcsolya:
páros: Aliona Savchenko, Bruno Massot (Németország)

Hódeszka:
férfi krossz: Pierre Vaultier (Franciaország)

Sífutás:
női szabadstílusú 10 km: Ragnhild Haga (Norvégia)

Gyorskorcsolya:
férfi 10 000 m: Jan-Ted Bloemen (Kanada)

Sílövészet:
női 15 km: Hanna Öberg (Svédország)
férfi 20 km: Johannes Thingnes Bö (Norvégia)

Szánkó:
vegyesváltó: Németország (Johannes Ludwig, Natalie Geisenberger, Tobias Arlt, Tobias Wendl)

A hatodik hivatalos versenynapj – 39 szám – után változatlanul Németország áll az éremtáblázat élén, a második helyre viszont a csütörtökön három aranyat nyerő Norvégia lépett előre.

A phjongcshangi téli olimpia éremtáblázata a csütörtöki versenynap után
aranyezüstbronz
Németország924
Norvégia674
Hollandia552
Egyesült Államok512
Kanada454
Svédország320
Franciaország312
Ausztria213
Olaszország113
Koreai Köztársaság101
Japán043
Ausztrália021
Kína020
Szlovákia020
Olimpikonok Oroszországból014
Csehország011
Svájc011
Szlovénia010
Finnország003
Kazahsztán001
Spanyolország001

A női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú versenyében két bronzérmest avattak.