Magyarok és hat aranyérem a téli olimpia vasárnapi napján – program

Vasárnapra is jut igazi csemege a phjongcshangi téli olimpián, ugyanis a kilencedik hivatalos versenynapon rendezik meg a férfi sífutók 4x10 kilométeres váltóviadalát.

Ebben a számban hagyományosan a norvégok a legerősebbek, ugyanakkor az elmúlt három olimpián csak egyetlen érmet, egy ezüstöt nyert a stafétájuk, ezúttal azonban talán a szokottnál is nagyobb favoritok. Ennek oka, hogy négy kiváló sífutója csak nekik van. Az előző két alkalommal győztes svéd négyes viszont ezúttal is meglepetésre készül.

Kékesi Márton (balra) és Samsal Dalibor vasárnap óriás-műlesiklásban áll rajthoz (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)



A vasárnap érdekelt két magyar induló, Kékesi Márton és Samsal Dalibor óriás-műlesiklásban áll rajthoz, de egyiküknek sem lehetnek vérmes reményei, mindkettőjüknek a műlesiklás a legerősebb száma. Az aranyéremért várhatóan a kombinációban győztes osztrák Marcel Hirscher, illetve a norvég Henrik Kristoffersen lesz harcban. Előbbi a mostani világkupa-sorozat hat szakági versenyéből négyet megnyert, kétszer harmadik lett, utóbbi négy második helyet gyűjtött. Aki még meglepetést okozhat, az leginkább a kombinációban ezüstérmes francia Alexis Pinturault.

A kombinációban már olimpiai aranyérmes Marcel Hirscher az óriás-műlesiklás egyik legnagyobb esélyese (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)



A férfi sílövőknél folytatódhat a francia Martin Fourcade és a norvég Johannes Thingnes Bö párviadala. Az eddigi három phjongcshangi versenyből egyet-egyet nyertek meg, míg a jelenlegi világkupaidény 15 egyéni futamából 14-en egyikük diadalmaskodott. A 15 kilométeres tömegrajtos versenyeket tekintve 2-1 az állás Fourcade javára.

Gyorskorcsolyában az a legnagyobb kérdés, folytatódik-e a holland dominancia, eddig a hétből csak egy számot nem a németalföldiek nyertek, de azt is a holland születésű, de már kanadai színekben induló Ted-Jan Bloemen 10 000 méteren.

Vasárnap hat számban avatnak bajnokot.

A program magyar idő szerint (a sportág után zárójelben, hogy hány számban hirdetnek győztest):

Curling:
férfi selejtező: Norvégia-Dánia, Egyesült Államok-Japán, Svájc-Kanada 1.05
női selejtező: Nagy-Britannia - Svédország, Kanada-Svájc, Kína-Koreai Köztársaság 6.05
férfi selejtező: Svédország-Japán, Dánia-Koreai Köztársaság, Olaszország - Nagy-Britannia, Egyesült Államok-Norvégia 12.05

Síakrobatika (2):
férfi slopestyle selejtező 2.00 és 3.05, döntő 5.15, 5.43, 6.11
férfi ugrás döntő 12.00, 12.29, 12.52

Alpesi sí (1):
férfi óriás-műlesiklás (Kékesi Márton, Samsal Dalibor) 2.15 és 5.45

Jégkorong:
nők, 5-8. helyért: Svájc-Korea 4.10, Japán-Svédország 8.40
férfiak, A csoport, 3. forduló: Csehország-Svájc 8.40, Kanada-Koreai Köztársaság 13.10
férfiak, C csoport, 3. forduló: Németország-Norvégia 4.10, Svédország-Finnország 13.10

Sífutás (1):
4x10 km-es férfi váltó 7.15

Gyorskorcsolya (1):
férfi csapatüldözéses verseny, negyeddöntő 12.00
női 500 m 12.56

Bob:
férfi kettes 1. futam 12.05, 2. futam 13.40

Sílövészet (1):
férfi tömegrajtos verseny 15 km 12.15