Kanada-Németország elődöntő lesz a férfi hokitornán

A címvédő kanadai és a német válogatott négy közé jutásával vált teljessé a férfi jégkorongtorna elődöntőjének mezőnye a phjongcshangi téli olimpián.

A németek az első harmadban alig fél perc alatt szerzett két góllal magabiztos előnybe kerültek a svédek elleni összecsapáson. A négy éve Szocsiban döntős skandinávok a záró felvonásban azonban bő öt perc leforgása alatt egyenlítettek, így hosszabbításra mentették a találkozót. A négy a négy elleni "hirtelen halálban" a németek Patrick Reimer "begyötört" góljával harcolták ki a továbbjutást. A németek 1976 után kerültek ismét négy közé.

Az egyesített német együttes olimpián eddig sosem győzte le a svédeket, ötször kikapott - például Phjongcshangban a csoportkörben 1-0-ra -, és csupán egyszer ért el döntetlent, még 1984-ben Szarajevóban. A kelet-németeknek 0/1 a svédek elleni mutatója.

A továbbjutást érő gólt szerző Patrick Reimer elmondta, érezte, hogy be tud törni a kapu elé, és megpróbált oda bemenni.

„Kiharcoltam magamnak a helyzetet, és volt kipattanó is, amire rácsaptam, és ez gólt ért. Hiába jött vissza és egyenlített a svéd válogatott, de nem veszítettük el a fejünket, a tartásunkat" – mondta Reimer.

A német hokisok örülnek, miután hirtelen halálban legyőzték a svédeket a phjongcshangi téli olimpia negyeddöntőjében (Fotó: EPA/Javier Etxezarreta) A német hokisok örülnek, miután hirtelen halálban legyőzték a svédeket a phjongcshangi téli olimpia negyeddöntőjében (Fotó: EPA/Javier Etxezarreta)



A kanadaiak a második játékrész elején sérülés miatt elveszítették kezdő kapusukat, Ben Scrivenst, ám az őt váltó Kevin Poulin is megőrizte hálóját a góltól a legutóbb bronzérmes finnek ellen. A címvédő győztes találatát Maxim Noreau szerezte a harmadik harmad elején.

férfi jégkorong, negyeddöntő:
Németország-Svédország 4-3 (2-0, 0-0, 1-3, 1-0) - hosszabbítás után
gólszerzők: Ehrhoff (14.), Nöbels (15.), Kahun (49.), Reimer (62.), illetve Lander (47.), Hersley (50.), Wikstrand (52.)

Kanada-Finnország 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
g.: Noreau (41.)

korábban:
Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Norvégia 6-1 (3-0, 2-1, 1-0)
g.: Grigorenko (9.), Huszev (14.), Vojnov (20.), Kalinyin (29.), Nyesztyerov (34.), Telegin (54.), illetve Bonsaksen (28.)

Csehország-Egyesült Államok 3-2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0) - szétlövéssel
g.: Kolar (16.), Kundratek (29.), Koukal (győztes büntető), illetve Donato (7.), Slater (31.)

Az elődöntőben:
Csehország-OAR, Kanada-Németország