Hirscher bukott, nem lett meg a 3. olimpiai címe

Phjongcshang kétszerese bajnoka, Marcel Hirscher kiesett a férfi műlesiklók első futamában a téli olimpia csütörtöki napján, így Henrik Kristoffersen áll az élen.

(fotó: EPA/GIAN EHRENZELLER)Az óriás-műlesiklásban ezüstérmes norvég sízőre reálisan csak Vancouver bronzérmese, a svéd Andre Myhrer lehet veszélyes a maga 21 százados hátrányával, ugyanis a harmadik francia Victor Muffat-Jeandet-nak már 62 század a lemaradása.

Szikrázó napsütés és hószállingózás egyszerre fogadta a 108 indulót. Az első igazán jó menetet a szám kétszeres világbajnoki érmese, Manfred Mölgg produkálta, de a négyes rajtszámmal induló Kristoffersen hamar bebizonyította, hogy lehet ennél sokkal jobban és gyorsabban is teljesíteni a 66 kapuból álló pályát. Szocsi bronzérmese tudta, hogy csak óriási kockázatot vállalva győzheti le az osztrák Hirschert, így egészen elképesztő sebességgel cikázott a kapuk között, egyetlen hiba a biztos kiesését jelentette volna, de még csak megingása sem volt. Előnyét a célig folyamatosan növelve 68 századot vert Mölggre.

Rögtön utána következett legnagyobb riválisa, a kombinációban és óriás-műlesiklásban is aranyérmes Hirscher, akire így nagy nyomást helyezett Kristoffersen. A szám világbajnoki címvédője elég darabosan, széles íveket síelve kezdett, már az első ellenőrző pontnál hátránya volt, de mozgása később sem lett összeszedettebb, az egyik kapu bevételekor pedig megbillent, s hiába fékezett minden erejével, lecsúszott a következőről, így a hatszoros összetett világkupagyőztes kiesett.

A hátralévő indulók közül egyedül a veterán, 35 éves Myhrer tudta megközelíteni az éllovast, így kettejük között dőlhet el az aranyérem sorsa. Még a két francia szlalomspecialista sem tudott közel férkőzni a két északi versenyzőhöz, ugyanis a kombinációban harmadik Victor Muffat-Jeandet-nak már 62 század a hátránya, amivel harmadik, míg a kombinációban ezüst-, az óriás-műlesiklásban bronzérmes Alexis Pinturault 82 százados lemaradással hatodik.

Az egyre jobban elhasználódott pálya alaposan megrostálta a mezőnyt, nem volt könnyű dolga a késői rajtszámmal indulóknak. A magyarok közül a horvát születésű, negyedik olimpiáján, de magyar színekben először szereplő Samsal Dalibor síelt elsőként. Kifejezetten gyors volt a pálya felső szakaszán, aztán viszont az egyik kaput nem tudta bevenni, így kiesett. Kékesi Márton szintén agresszív menetet produkált, viszont neki sikerült komolyabb megingás nélkül lecsúsznia, így a kifejezetten előkelő 38. helyen zárt az 52 célba érkezett közül.

"Nagyon sajnálom, hogy kiestem, mert a pálya elején nagyon gyors voltam. De a nagyobb sebesség nagyobb kockázattal is jár, itt egyetlen hiba kiesést eredményezhet" - mondta az MTI-nek Samsal Dalibor, aki sérülten versenyzett, ugyanis két napja az edzésen egy visszacsapódó kapu eltörte a hüvelykujját, emiatt úgy tudott elindulni, hogy a síbotot hozzáragasztották a kézfejéhez. "Nem zavart a sérülésem, ez is csak egy kihívás volt. A pálya nem volt könnyű és nehéz sem, inkább gyorsra tűzték, amiben viszont könnyebb hibázni, emiatt estek ki sokan".

"Azért az látszik, hogy ez a legjobb számom. Nagyon elégedett vagyok. Még magamat is megleptem, hogy nagyobb hiba nélkül értem célba. Kifejezetten trükkös volt a pályatűzés, sok lehetőség volt a hibázásra, főleg 81-es rajtszámmal, mert egyes kapuknál már komoly kádak alakultak ki" - értékelt Kékesi, aki saját bevallása szerint a második futamokban még jobb szokott lenni, így azt várja magától, hogy a legjobb harmincba kerüljön".

A második futamot magyar idő szerint hajnali 5 órától rendezik.

Eredmények:
 Alpesi sí, férfi műlesiklás, állás az első futam után:

1. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 47.72 másodperc
2. Andre Myhrer (Svédország) 47.93
3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 48.34
...38. Kékesi Márton 53.49
Samsal Dalibor kiesett.