Megható! – átvette aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolya váltó

Pénteken Phongcshangban átvette jól megérdemelt olimpiai aranyérmét a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba alkotta rövidpályás gyorskorcsolya váltónk.

Phjongcshang 2018 - Az aranyérmes gyorskorcsolyázók
Hogy mennyire zsivány fiatalemberekről van szó, már az is jól tükrözi, ahogyan a dobogóra fellépett a négy legenda. A jégen ennél sokkal gyorsabbak voltak, így mosolyogva, büszkén vehették át Magyarország első téli olimpián szerzett aranyérmét.

Miután Schmitt Pál volt köztársasági elnök a nyakukba akasztotta az olimpiai bajnokoknak járó aranyérmet, lejátszották a Himnuszt és felvonták a magyar zászlót a hideg és hószállingózás ellenére néhány ezres publikum előtt.

"Egy perccel előtte találtuk ki. Azt akartuk ezzel szimbolizálni, hogy milyen lassú és nehéz úton jutottunk el idáig" - mondta Liu Shaolin Sándor az éremátadás előtti vicces jelenetről.

A 9,25 centi átmérőjű, átlósan csíkozott aranymedál 586 gramm súlyú. A hátoldalán a phjongcshangi olimpia emblémája, illetve a versenyszám sportága és megnevezése látható. Az érem ezüstből van, amelyet hat gramm arannyal vontak be.

Magyarország először nyert aranyérmet a téli olimpiák történetében, korábban két ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött, legutóbb a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros volt második az 1980-as, Lake Placid-i játékokon.