A NOB-ot bírálta a volt orosz sportminiszter

Az orosz versenyzők olimpiai kitiltása után két nappal Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön ismételten visszautasította az állami doppingolás vádját, egyúttal bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB).

Mutko – aki a 2014-es, szocsi olimpia alatt sportminiszter volt – kijelentette: hazája soha sem támogatta a doppingolást. Hangsúlyozta: miként lehetett volna államilag irányított doppingolás, amikor a sportolók egész évben, 365 napon át szem előtt vannak, és a doppingellenőrök bármikor, bárhol felkereshetik őket, mintát vehetnek tőlük.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden döntött úgy, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a jövő évi phjongcshangi téli olimpiáról, ám azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, továbbá részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette: nem akadályozzák meg egyetlen orosz sportolónak sem, hogy ha kíván, elinduljon a Phjongcshangban. Hozzátette: a kizárással összehangolt, politikailag motivált döntést hozott a NOB.