Marad az Orosz Paralimpiai Bizottság felfüggesztése

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) továbbra is fenntartja orosz tagszervezete, a PKR felfüggesztését, míg az orosz sportolók phjongcshangi téli paralimpiai indulásáról januárban határoz.

A szervezet szerdai közleménye tudatta, nyitva hagyták a lehetőséget, hogy a bizonyítottan tiszta orosz paralimpikonok - a hagyományos téli olimpián induló társaikhoz hasonlóan - függetlenként, olimpiai zászló alatt ott lehessenek a dél-koreai eseményen.

Megjegyzik, a mostani döntés értelmében négy sportágban - alpesi sí, sílövészet, sífutás, hódeszka - az orosz versenyzők elindulhatnak a kvalifikációs sorozatokban, így kivívhatják a részvételt a március seregszemlén.

Az orosz sportolók ezt megelőzően nem vehettek részt a tavalyi riói nyári paralimpián, majd 2017 augusztusának végén a 2018-as phjongcshangi téli paralimpiáról is kizárta őket az IPC az Oroszországban tapasztalt, központilag irányított doppingolásra hivatkozva.

A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott második McLaren-jelentés - a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése - szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon vált érintetté az állami szinten támogatott doppingolásban.

A phjongcshangi paralimpiát március 8. és 18. között rendezik.