2018-as Labdarúgó Világbajnokság

Felemás magyar nap Phjongcshangban – Ez történt kedden az olimpián

Tíz magyar sportoló volt érdekelt az ötkarikás játékok negyedik napján, amelyet vegyes érzésekkel zárhattunk. Napi összefoglaló.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású kvartett a világelső dél-koreai staféta mögött magabiztosan jutott a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya váltók A döntőjébe, ahol még a kanadaiak és a kínaiak lesznek az ellenfelek jövő csütörtökön. Ez ugyanakkor még nem jelent pontszerzést, mivel egy esetleges kizárás a B döntő végére sorolná a csapatot.

A futam első felében nem volt túl nagy az iram, a pozíciók pedig gyakran cserélődtek, utána a magyar négyes élre tört és hosszú ideig vezetett, mígnem a dél-koreaiak vették át a vezetést. A hazai staféta a hajrára magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ezt a tempót pedig kizárólag a magyarok bírták tartani, a világcsúcstartó amerikai, illetve a japán négyes leszakadt, így az utolsó hét-nyolc körben már kérdéses sem volt a továbbjutás. A dél-koreaiak olimpiai, a magyarok 6:34.866 országos csúccsal értek célba.

Burján Csaba (b) és Knoch Viktor ünnepel, miután a Liu Shaolin Sándorral és fivérével, Liu Shaoanggal kiegészülő magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a második helyen végzett az 5000 méteres váltóverseny selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)„Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk” – értékelt a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor, aki hozzátette, örül annak, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani.

Knoch elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bója előny az amerikaiakkal szemben, érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

Az egyéni versenyek ezúttal nem sikerültek jól, kizárólag az 1500 méteren ötödik Liu Shaolin Sándor vette sikerrel a futamát, ő a 1000 méter selejtezőjéből jutott negyeddöntőbe. Ráadásul kétszer kellett korcsolyáznia, mert egy vele szemben elkövetett szabálytalanság eredménye az lett, hogy három riválisa egyszerre csúszott ki, így biztonsági okokból megállították a versenyt. Másodjára a táv kétharmadától vezetve simán lépett tovább.

Liu Shaoangnak eddig nincs szerencséje az egyéni számokban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Hidegzuhany volt viszont öccse, a 19 éves Liu Shaoang búcsúja, akit az 1500 méter elődöntőjéhez hasonlóan kizárták a selejtezőben.

„Az egyéni számokban sajnos figyelmetlen voltam, de ez már jobb volt, mint az 1500 méter. Napról napra jobbnak érzem magam. Még szerencsére hátra van az 500 méter!” – mondta az MTK minden távon junior világbajnok versenyzője.

A nőknél Jászapáti Petrától és Keszler Andreától is bravúr lett volna a továbbjutás a negyeddöntőből, mert mindketten elképesztően erős futamba kerültek, ráadásul előbbi a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt. Ennek ellenére mindketten helytálltak, Jászapáti úgy lett negyedik, hogy egy korcsolyahosszal maradt el a továbbjutást érő második helyezettől. Keszler pedig egy hihetetlen gyors futamban végig a nyomában volt a világcsúcstartó Elise Christie-nek, illetve a kanadai Kim Boutinnek. Később mindkettő döntőbe jutott, utóbbi bronzérmes lett.

A későbbi győztes Arianna Fontana a női 500 döntőjében (Fotó: EPA/How Hwee Young)Az aranyérmet az olasz Arianna Fontana szerezte meg, aki Vancouver bronz- és Szocsi ezüstérme után ért a csúcsra a specialitásának számító 500 méteren. A második meglepetésre a holland Yara van Kerkhof lett.

A rövidpályás gyorskorcsolya versenyei szombaton a női 1500 méter és a férfi 1000 méter küzdelmeivel folytatódnak.

A keddi versenynapon a rövidpályás gyorskorcsolya mellett még hét versenyszámban avattak győztes. Alpesi síben megszerezte első olimpiai bajnoki címét a kombinációban élen végző, hatszoros világbajnok osztrák Marcel Hirscher. Samsal Dalibor a 32., Kékesi Márton a 35. helyen végzett.

Az osztrák Marcel Hirschernek már kijárt az olimpiai bajnoki cím (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)Nagypályás gyorskorcsolyában férfi 1500 méteren folytatódott a hollandok sikersorozata: Kjeld Nuis nyert, ezzel a sportág negyedik számában is holland versenyző érdemelte ki az aranyat. A magyar induló, Nagy Konrád a 29. lett.

A curlingben most debütáló vegyespáros első bajnoka Kanada lett. A sífutók sprintversenyében a svéd Stina Nilsson és a norvég Johannes Hösflot Kläbo volt a leggyorsabb, a férfiak között Kónya Ádám a 68. helyen végzett. A női hódeszkások félcső számában az amerikai Chloe Kim, szánkóban, női egyesben pedig a német Natalie Geisenberger nyert.

Keddi győztesek:

Hódeszka
női félcső: Chloe Kim (Egyesült Államok)

Curling
vegyespáros: Kanada (John Morris, Kaitlyn Lawes)

Alpesi sí
férfi kombináció: Marcel Hirscher (Ausztria)

Sífutás
női klasszikus stílusú egyéni sprint: Stina Nilsson (Svédország)
férfi klasszikus stílusú egyéni sprint: Johannes Hösflot Kläbo (Norvégia)

Rövidpályás gyorskorcsolya
női 500 méter: Arianna Fontana (Olaszország)

Szánkó
női egyéni: Natalie Geisenberger (Németország)

Gyorskorcsolya
férfi 1500 méter: Kjeld Nuis (Hollandia)

A negyedik hivatalos versenynap – 26 szám – után változatlanul Németország áll az éremtáblázat élén.

A phjongcshangi téli olimpia éremtáblázata a keddi versenynap után
aranyezüstbronz
Németország522
Hollandia442
Norvégia353
Kanada343
Egyesült Államok312
Franciaország211
Svédország210
Ausztria200
Olaszország111
Koreai Köztársaság100
Olimpikonok Oroszországból014
Japán012
Csehország011
Ausztrália010
Kína010
Svájc010
Szlovákia010
Finnország002
Kazahsztán001