Döntős magyarok és bombameglepetés – ez történt szombaton a téli olimpián

Jászapáti Petra kellemes meglepetésre bejutott a döntőbe, és ott a pontszerző hatodik helyen zárt a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a phjongcshangi téli olimpián. A másik magyar döntőst, Liu Shaolin Sándort kizárták az 1000 méter fináléjában, és végül összesítésben nyolcadik lett.


A szegedi Jászapáti egy második hellyel lépett tovább a selejtezős futamából, Bácskai Sára Lucát viszont kizárták az első körben. Jászapáti az elődöntőben sokáig az utolsó pozícióban haladt, majd az utolsó körökben feljött negyediknek, s egy ütközés és kicsúszás miatt végül sikerült másodikként befutnia, ami döntőt ért.

A fináléban is hasonló taktikát követve versenyzett, két percen át a mezőny végén haladt, majd az utolsó körben egy helyet javított, és végül pontszerzőként ért célba. Ő a második magyar pontszerző a dél-koreai játékokon, egy hete Liu Shaolin Sándor ötödik lett ugyanezen a távon. Jászapáti Petra a vagány versenyzés után szerényen értékelte teljesítményét csatornánknak.

A 19 éves gyorskorcsolyázó itt éppen az olimpiai bajnok Fontanát előzi meg a döntőben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Utóbbi versenyzőnek nem úgy sikerült a szombati versenynap, ahogy szerette volna, mert bár magabiztosan menetelt a döntőig 1000 méteren, ott egy kockázatos manőver után kicsúszott, majd végül kizárták, így a B döntő végére, azaz nyolcadiknak sorolták be. A döntő után úgy nyilatkozott, gyorsan el kell felejtenie ezt a napot és az 500 méteres, illetve a váltóra kell koncentrálnia.

A döntőig minden remekül ment, ott hiányzott a szerencse (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)A műkorcsolyázók férfi versenyében a japán Hanju Juzuru megvédte Szocsiban szerzett címét. Ő az első férfi műkorcsolyázó az 1952-es, oslói játékok óta, aki meg tudta ismételni sikerét, akkor az amerikai Dick Buttonnak sikerült ez a bravúr.

A síakrobaták női slopestyle döntőjét a svájci Sarah Höfflin nyerte, míg női szuperóriás-műlesiklásban nagy meglepetésre a cseh Ester Ledeckáé lett az aranyérem. A 22 éves versenyző hódeszkásként világbajnok, az olimpia egyik legnagyobb meglepetésével külön foglalkoztunk. 

Bombameglepetés született Super G-ben (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)Sífutásban Norvégia nyerte meg a 4x5 kilométeres női váltók küzdelmeit, a befutót vállaló 37 éves Marit Björgen 13. olimpiai érmét szerezte, amivel rekorder a női sportolók között a téli játékok történetében. Egyben utolérte az összesített örökranglistán honfitársát, a sílövő Ole Einar Björndalent, aki ugyancsak 13-szor állhatott dobogóra.

Minden idők legsikeresebb téli olimpikonja lett a nők között (Fotó: EPA/VALDRIN XHEMAJ)A női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos viadalán a Phjongcshangban korábban már két ezüstöt szerző szlovák Anastasiya Kuzmina győzött, míg a női szkeletonosok viadala a brit Lizzy Yarnold, a síugrók nagysáncon rendezett egyéni döntője pedig a lengyel Kamil Stoch címvédésével zárult.

Szombaton még további hét számban avattak bajnokot Phjongcshangban.

A szombati nap olimpiai bajnokai:

Műkorcsolya
férfi kűr: Hanju Juzuru (Japán)

Síakrobatika
női slopestyle: Sarah Höfflin (Svájc)

Alpesi sí
női szuperóriás-műlesiklás: Ester Ledecká (Csehország)

Sífutás
4x5 km-es női váltó: Norvégia (Ingvild Flugstad Östberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Marit Björgen)

Rövidpályás gyorskorcsolya
női 1500 m: Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság)
férfi 1000 m: Samuel Girard (Kanada)

Sílövészet
női tömegrajtos 12,5 km: Anastasiya Kuzmina (Szlovákia)

Szkeleton
női verseny: Lizzy Yarnold (Nagy-Britannia)

Síugrás
férfi nagysánc: Kamil Stoch (Lengyelország)