Új fejezet az orosz doppingbotrányban: curlinges bukhat meg az olimpián

Nem hivatalos információk szerint pozitív eredményt hozott a vegyespárosban bronzérmet nyert orosz curlinges páros férfi tagjának doppingtesztje.

Phjongcshang 2018
Egy neve elhallgatást kérő forrás jelezte, Alekszandr Kruselnyickij mintájában meldonium nyomaira bukkantak, ám egyelőre sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), sem az orosz küldöttség sem erősített meg mindezt. Az oroszok a hírek szerint az ügyben találkoznak majd a NOB illetékeseivel, s a felek csak a B próba eredményét követően nyilatkoznak az esetről.

A curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányította doppingrendszer miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a phjongcshangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek, és indulási engedélyt kaptak bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportoló Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelnek Phjongcshangban.