Musorujsag
Élő Eredmények

Remekeltek a magyar síoktatók a svájci kontinensviadalon

m4sport.hu
Az elmúlt hétvégén negyedik alkalommal rendezték meg a svájci Samnauban a Formációs Sí Európa-bajnokságot, amelyen három magyar csapat képviselte hazánkat.

„Sziasztok, kedves síbarátok! Itt vagyunk Samnauban, Svájcban, a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon. Először indul magyar síoktató női csapat, amelynek én is a tagja vagyok. A demo azt jelenti: sítánc. Szurkoljatok nekünk” – biztatta a síkedvelőket Tulcsik Melinda, aki hallássérültként vett részt a megmérettetésen.

Remekül szerepeltek a magyar csapatok a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András) Remekül szerepeltek a magyar csapatok a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András)

„Van Melindánk a csapatban, aki hallássérült, úgyhogy az edzéskoncepciónkat ehhez kellett igazítani. Igazi csapat kovácsolódott belőlük és napról napra látszott rajtuk a fejlődés, és a végére elérték a maximumot” – nyilatkozott elégedetten a lányok teljesítményéről Polacskó Dániel, a magyar democsapatok edzője.

Remekül szerepeltek a magyar csapatok a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András) Remekül szerepeltek a magyar csapatok a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András)

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) egy női és egy férfi csapatot indított a kontinensviadalon, előbbi a hatodik, utóbbi a nyolcadik helyen végzett. A megfiatalított férficsapat eddigi legjobb eredményét érte el osztrák és svájci alakulatot is maga mögé utasítva. A remek eredmény azért is megsüvegelendő, mert ellenfeleik 100-150 napot töltenek havon egy évben, a magyar csapatoknál azonban ez a szám jóval szerényebb.

Az SMSZ által indított magyar különítmény:

Hungry Cats: Czifra Katalin, Debreczeni Zsófi, Rudolf Ágota, Szende Lilla, Taschner Szandra, Tillmann Tímea Tulcsik Melinda

Hungry Lions: Bojkó Balázs, Fódi Gábor, Hargitai László, Koloszár Balázs, Lakatos Péter, Stummer András Zoltán, Végh András

Edző: Polacskó Dániel, SMSZ kiképző oktató, segítője Egri Katalin, SMSZ kiképző oktató, az SMSZ elnöke.

Szombaton és vasárnap két-két futamot kellett síelniük a csapatoknak, melyeket az öttagú zsűri pontozott. A 200-300 méter hosszúságú pályán a legfontosabb kritérium, hogy szinkronban legyenek a versenyzők, de figyelik a formáció kreativitását, nehézségét, dinamikáját, lüktetését, a technikai elemeket és a csapat stílusát.

Eddigi legjobb eredményét érte el a magyar férficsapat a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András) Eddigi legjobb eredményét érte el a magyar férficsapat a 4. Formációs Sí Európa-bajnokságon (Fotó: Végh András)

A mezőnyhöz képest nagyon fiatalnak számító magyar férficsapat október óta készült a megmérettetésre, amelyre teljes mértékben saját költségen utaztak el, épp ezért kérdéses a jövő évi indulás, de elszántságban és motivációban nincs hiány.

A harmadik magyar együttest az Iskolai Síoktatók Egyesülete (ISE) indította és a Grécs Attila, Pálfi Péter, Pálfi Tamás, Pásztory Gábor, Tettamanti Gábor, Zsömle Mátyás összetételű csapat a 12. helyen végzett.

A következő kihívás a négyévente megrendezésre kerülő Interski Kongresszuson lesz 2019-ben, amely nem számít versenynek, de a legnagyobb presztízzsel bíró esemény a formációs síelésben.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek