Musorujsag
Élő Eredmények

Marci a nyírségi salakról – Fucsovics bizonyított a hitetleneknek

Marci a nyírségi salakról – Fucsovics bizonyított a hitetleneknek

Kossuth Rádió
Fucsovics Márton karrierje legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a második fordulóból is továbbjutott az Australian Openen, miután legyőzte a 13. kiemelt Sam Querreyt. A Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában nevelőedzője, Erőss Béla – aki tíz éven keresztül pallérozta – nyilatkozott arról, hogy miként éli meg a tanítványával történteket. És a Nyíregyházi VSC-nél átélt közös emlékekről sem feledkezett meg.

A szakembert már csak azért is kellemesen érinti egykori tanítványának eredménye, mert példaként állíthatja a maiak elé, hogy „nem kell nagy csodában gondolkodni, hanem szorgalmasan kell edzeni, készülni, mert Marci is innen indult a nyírségi salakról”.

Egyébként valamennyi magyar teniszezőknek motiváció, hogy igenis be lehet törni a top 100-ba innen is – tette hozzá.

Erőss is úgy érzi, Fucsovics sikerében a második játszma hozta a fordulópontot, mikor 2-5-ről állt fel. Querrey „meg is tört egy kicsit. Tudtuk, hogy nulla kettőről nem nagyon tudott fordítani. Azért küzdött, látszott a harmadik játszmában. Utána a negyedikben kettő ketőőnél Marcinak sikerült lebrékelni”. Innen már lendületből magabiztosan hozta a szerváit. „Érezte, megvan ez a meccs. Akkor kezdte elhinni” – ezt látta a tréner Fucsovicson, aki végül a harmadik meccslabdáját beütve tett pontot a találkozó végére.

Hogyha a következő akadályt is veszi, akkor a papírforma szerint Roger Federer vár rá, de Erőss nem szaladna ennyire előre. Annak ellenére sem, hogy leendő ellenfelét, Nicolas Kickert nemrég legyőzte már Fucsovics. Viszont amúgy sem lehet általánosítani, ráadásul az egy indiai előtorna volt, ez pedig egy egészen más meccs lesz.

Természetesen szóba került a kezdeti időszak is. Hogy öt évesen kezdte a teniszt Fucsovics, akit amint meglátott, jelezte a nyíregyházi klubvezetésnek, kár lenne veszni hagyni a tehetséget. „Nálunk akkor még volt sátor, kemény pálya. Azóta is szereti Marci a kemény pályát. Ezt a magyar játékosok körében ritka tulajdonságot az ott végzett rengeteget gyakorolásnak tulajdonítja Erőss.

Ő irányította végképp a tenisz felé is, mert kosárlabdázott is, és abban is tehetségesnek bizonyult. Hogy már akkor napi kettőt tudjanak edzeni, azt iskolája is segítette, kihagyhatta az ének, a rajz, és a testnevelés órákat.

Közel hat év közös munka után érezte a tréner, a lassan 16 éves Fucsovicsnak már többre van szüksége a klub által biztosított feltételeknél. Mivel akkoriban Budapesten sem volt megfelelő lehetőség, külföldi akadémiák után néztek, így került Stuttgartba.

A felnőtt korba érve a teniszező hullámvölgybe került. Ezt Erőss annak tudja be, hogy míg barátai, barátnői élték a tinédzsereknél megszokott életüket, szórakozni jártak, addig neki dolgoznia, edzenie kellet.

„Sokan leírták. Jó magyar szokás szerint az ellendrukkerek, a rosszakarók, irigyek. Hála istennek sikerült kitörnie. Néha szívesen mondanám is, hogy itt a bizonyíték a hitetleneknek.”

Egykori mestere természetesen azok közé tartozott, akik kitartottak mellette. Biztatta, hogy a kemény munkának meg lesz az eredménye. „Bejött.”

A lejátszót elindítva meg is hallgathatja a beszélgetést.

További tartalmak