Musorujsag
Élő Eredmények

Fucsovics kikapott

m4sport.hu
Fucsovics Márton négy szettben kikapott a tavaly döntős belgák második számú teniszezőjétől, Ruben Bemelmanstól a liege-i Davis-kupa-nyolcaddöntő pénteki nyitányán.

Fucsovics, aki az Australian Open-nyolcaddöntőben a későbbi bajnok Roger Federerrel szemben maradt alul, a 63., míg riválisa a 120. helyen állt a világranglistán. Eddig csak alacsonyabban rangsorolt challenger-versenyeken találkoztak, mindkét meccs 2016-ban volt Olaszországban, és mindkétszer Fucsovics bizonyult jobbnak. A magyarok vezére 2010 óta 17 DK-párharcban vett részt, egyesben 18/6-os, összességében pedig 24/12-es győzelmi mutatónál tartott

Fucsovics Márton (Fotó: EPA/Julien Wawnand)

A nemzetközi szövetség rangsorában a belgák a 3., míg az utóbbi tíz párharcukból kilencet megnyerő magyarok a 18. helyen álltak. Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az 1934-ben kezdődött párharcban a belgák vezettek 7-5-re. A 13. csatában a balkezes Bemelmans 4:1-re elhúzott, Fucsovics nagy küzdelemben utolérte őt, ám egy újabb belga brékkel 41 perc alatt a hazaiak kerültek szettelőnybe.

A folytatásban a nyíregyházi születésű játékos sokat szenvedett a szerváival, bréklabdákat hárított, mígnem 4:4-nél kihasználta a lehetőséget, és elvette Bemelmans adogatását – a mintegy 200 fős magyar tábor nagy örömére. A DK-ban az utóbbi 15 egyes meccséből 14-et nyerő Fucsovics ásszal jutott játszmalabdához, majd egy mesterien a vonalra ütött fonák egyenessel hozta a szettet.

A harmadik felvonás egyértelműbb szervagémeket hozott, bréklabdáig sem igen jutottak a felek, így jöhetett a rövidítés. Ebben néhány szépségdíjas labdamenetet követően, 4-2-es hazai vezetésnél cseréltek térfelet, majd pedig Bemelmans negyedik szettlabdájánál Fucsovics a hálóba ütött egy fonákot.

A negyedik játszmában a belga 2:2 után került lépéselőnybe, aztán 4:3-nál a magyar elcsúszott és a csípőjét fájlalva a földön maradt, de folytatta a játékot. Bemelmans innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, így 3 óra 3 perc elteltével a rendezők vezetnek 1-0-ra.

A nyitónap második mérkőzését Balázs Attila (204.) vívja a csata legnagyobb sztárjával, a nemzetközi rangsorban hetedik David Goffinnel, aki tavaly döntőt játszott az ATP-világbajnokságon.

A kemény pályán zajló párharcnak a liege-i Country Hall ad otthont, amely egy 4000 férőhelyes kosárcsarnok. A csatát eredetileg Magyarországon kellett volna megrendezni, ugyanis a két együttes legutóbb ugyancsak Belgiumban csapott össze egymással, ám egy tavalyi szabálymódosítás nyomán a két 2017-es döntős – a belga és a bajnok francia csapat – eldönthette, hol kíván játszani az első körben.

A magyar válogatott 3-1-re verte az oroszokat szeptemberben a Kopaszi-gáton, ezzel 1996 után visszakerült a világcsoportba, a legjobb 16 közé.

Állás az első egyes után:
Belgium-Magyarország 1-0
Ruben Bemelmans-Fucsovics Márton 6:4, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3

később:
David Goffin-Balázs Attila

szombat, 14.30:
Julien Cagnina, Joris De Loore-Fucsovics Márton, Balázs Attila

vasárnap, 13.30:
David Goffin-Fucsovics Márton
Ruben Bemelmans-Balázs Attila

További tartalmak