Musorujsag
Élő Eredmények

Nagy lehetőség a fiatalok előtt a Davis Kupában

MTI
Fucsovics Márton távolmaradása és Balázs Attila sérülése miatt két fiatal, Valkusz Máté és Piros Zsombor játssza majd az egyeseket a hétvégén a tenisz David Kupa Világcsoportban maradásért sorra kerülő Magyarország-Csehország mérkőzésen.

Fucsovics Márton a magyar szövetséggel (MTSZ) szembeni vitája miatt már korábban lemondta a szereplést a Lurdy Ház parkolójában kialakított, salakos pályán rendezendő találkozón. Balázs Attila (183. az egyéni világranglistán), aki általában a másik egyesben és párosban is szerepel, a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jobb belső combja van meghúzódva a hajlatban, ezért nincs százszázalékos állapotban. Kifejtette: egy hosszú meccset ezért most biztosan nem tud bevállalni, sőt, a legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy a nézőtérről szurkol majd csapattársainak.

Köves Gábor szövetségi kapitány úgy fogalmazott: nagy pech, hogy a nyáron elég jó formában teniszező Balázs egyesben biztosan nem fog a rendelkezésére állni. Hozzátette: egyéniben a 20 esztendős Valkusz Máté és a 18 éves Piros Zsombor kap lehetőséget, akik a juniorok között már  bizonyították a tehetségüket, s nagy lehetőség a számukra, hogy a csehek ellen most hazai közönség előtt mutathatják meg, mire képesek a felnőttek között. A kapitány szerint még kérdéses, hogy a csapat további két tagja, Borsos Gábor és Nagy Péter szerepet kap-e a hétvégi mérkőzésen.

Valkusz Máté Valkusz Máténak nagy lendületet adott a Future-torna megnyerése (Fotó: M4 Sport)

Köves úgy látja, sikerült jól felkészülniük a mérkőzésre, amelynek szerinte a magyar csapat számára van nagyobb tétje. „Ha nyernénk, jövőre kiemeltként léphetnénk pályára a Világcsoportban, s a másik  tizenkét csapat közül kapnánk ellenfelet” – hangsúlyozta.

A Davis Kupa lebonyolításának átalakítása miatt még kérdéses, hogy a magyar válogatott vereség esetén is a Világcsoportban szerepelhet-e a következő kiírásban. Richter Attila főtitkár az MTI kérdésére azt mondta, szerinte ez szinte biztos, ugyanakkor a Nemzetközi Tenisz Szövetségtől (ITF) kapott írásos válasz szerint sem száz százalék.

Piros Zsombor kijelentette: „talán életünk lehetősége sajnos, hogy játszhatunk a Davis Kupában” – utalva arra, hogy a magyar csapat legerősebb összeállítása mégiscsak az lenne, ha Fucsovics és Balázs játszana. Hozzáfűzte: nagy élmény volt a számára, hogy tavasszal a belgák ellen, egy már tét nélküli mérkőzésen győzelemmel sikerült bemutatkoznia a válogatottban, s mivel a Future-versenyeken sikerült elődöntőbe és fináléba kerülnie, ezért reméli, hogy most még magasabbra tud lépni.

Valkusz Máté elmondta, bár az évet még az ezredik hely körül kezdte a világranglistán, nagy lendületet adott neki, hogy mindjárt az esztendő elején sikerült egy Future-tornát megnyernie.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Tenisz Szövetség szerződést kötött a Dorkóval, amelynek értelmében a magyar felnőtt és korosztályos válogatottak mostantól öt éven keresztül a magyar sportmárka felszereléseit viselik. Gém Péter, a márkát négy és fél éve alapító üzletember hozzátette: ezen kívül 50 millió forint anyagi támogatásban részesítik a szövetséget, s elindítják a több vidéki állomásból álló Dorko Junior Tour sorozatot, amellyel a magyar teniszutánpótlását kívánják segíteni. A megállapodást Gém Péter, illetve Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke írta alá.

Melbourne, 2017. január 28. Piros Zsombor az izraeli Isai Oliel elleni mérkőzésen az ausztrál nyílt teniszbajnokság junior versenyének döntőjében Melbourne-ben 2017. január 28-án. Piros 4:6, 6:4, 6:3 arányban győzött.  (MTI/EPA/Lukas Coch) Piros Zsombor reméli, szintet tud lépni (MTI/EPA/Lukas Coch)

A cseh válogatott sajtótájékoztatóján Jaroslav Navratil kapitány közölte, teljesen elégedettek a magyarországi körülményekkel, így a hotellel, a pályával, valamint az időjárással is.

„Örülök, hogy minden játékosunk egészségesen tért vissza az amerikai kemény pályás versenyekről. Szoros meccsre számítok, s az esélyeinket növeli, hogy a magyarok legjobb játékosa, Fucsovics Márton nem játszik” – fogalmazott a kapitány.

A legjobb cseh játékos, Jirí Vesely (91. a világranglistán) kifejtette: két ATP-torna után most harmadszor jár Budapesten, s a magyarok közül csak Fucsovicsot ismeri. Újságírói kérdésre elárulta, hogy a US Opent azért hagyta ki, mert még az umagi tornán ágyéksérülést szenvedett, de úgy érzi, hogy a Davis Kupa-találkozó kitűnő alkalom lesz a visszatérésre.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek