Musorujsag
Élő Eredmények

Súlyos mozgásszervi betegséget diagnosztizáltak Caroline Wozniackinál

MTI
A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, tünetei - például a rendkívüli fáradtság, az ízületi gyulladás - kezelhetőek, de gyógymód nem létezik rá
Caroline Wozniacki - fotó: EPA/Sean Dempsey Caroline Wozniacki – fotó: EPA/Sean Dempsey

Caroline Wozniacki korábbi világranglista-vezető teniszezőnél reumatoid artritiszt diagnosztizáltak, ami a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

A 28 éves játékos először a WTA-világbajnokság helyszínén, Szingapúrban beszélt a betegségéről. Elárulta, júliusban a wimbledoni Grand Slam-torna után rosszul érezte magát, de azt gondolta, csupán influenzával küzd. Amikor rövid pihenést követően ismét teniszezni kezdett, fájt a lába, majd augusztusban Montrealban egy reggel arra ébredt, hogy a karját nem tudja a feje fölé emelni.

„Kiderült, hogy autoimmun-betegségem van, reumás ízületi gyulladás, amely megtámadja az ízületeket. Kezdetben sokkos állapotban voltam. Úgy érzed, a lehető legjobb erőállapotban vagy, én is ebben a tudatban voltam, de aztán hirtelen kiderült mindez…” – mondta.

Hozzátette, kezdetben fontos volt számára, hogy titokban tartsa a diagnózist, amit az amerikai nyílt bajnokság előtt tudott meg, de a szezon végéig nem akart róla beszélni.

A reumatoid artritisz a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája, tünetei – például a rendkívüli fáradtság, az ízületi gyulladás – kezelhetőek, de gyógymód nem létezik rá. Ennek ellenére Wozniacki egyelőre nem vonul vissza az élsporttól.

„Pozitívnak kell maradni, és meg kell próbálni együtt élni a betegséggel. Mindenképpen örömteli, hogy van mód a javulásra. Persze, ez a helyzet senkinek sem jó, különösen nem egy profi sportoló számára” – fogalmazott.

Wozniacki idén megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot – ez volt az első Grand Slam-tornagyőzelme -, majd hat év szünet után ismét a világranglista élére állt. A szingapúri WTA-vb csoportkörét egy győzelemmel és két vereséggel zárta, így nem jutott a négy közé.

További tartalmak