Musorujsag
Élő Eredmények

Érik a Halep – Serena Williams döntő Wimbledonban

mti
Simona Halep, Serena Williams, Jelina Szvitolina és Barbora Strycova jutott be az elődöntőbe női egyesben a wimbledoni teniszbajnokságon.

A hetedik helyen kiemelt Halep a kínai Csang Szaj-szajjal csapott össze a nyolc között, s bár az első szettben 4:1-es hátrányba került és további bréklabdákat kellett hárítania, sikerült rövidítésre mentenie, s ebben végül ő volt a jobb. A második játszma már egyoldalú küzdelmet hozott, a román játékos irányított.

Simona Halep és Csang Szaj-szaj a 2019-es wimbledoni torna negyeddöntője után (Fotó: EPA/Will Oliver)

A tavaly döntős, hétszeres bajnok, 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams – az idei torna 11. kiemeltje – megnyerte ugyan az első szettet honfitársa, az előző körben a világelső ausztrál Ashleigh Bartyt kiejtő Allison Riskevel szemben, végül azonban döntő játszmára kényszerült. Riske nem adta könnyen magát, de 3:3 után a 37 éves Williams – aki legutóbb 2016-ban nyert Wimbledonban – „előhúzta” a legjobb játékát, s ha nehezen is, de a maga javára fordította a mérkőzést.

Serena Williams és Alison Riske a 2019-es wimbledoni torna negyeddöntője után (Fotó: EPA/Andy Rain)

A nyolcadik helyen kiemelt Szvitolina a negyeddöntőben kétszettes győzelmet aratott, de mindkét játszmában brékhátrányból kellett fordítania a cseh Karolina Muchova ellen. Az ukrán játékos pályafutása első Grand Slam-elődöntőjére készülhet, miután korábbi négy negyeddöntőjét elvesztette. A legjobb négy között a volt világelső román Simona Halep lesz a riválisa.

Jelina Szvitolina ünnepli négy közé jutását a 2019-es wimbledoni tornán (Fotó: EPA/Will Oliver)

A világranglistán 68., 22 éves Muchova 1999 óta az első női teniszező lehetett volna, aki debütálása alkalmával rögtön elődöntőbe jut Wimbledonban.

Ami neki nem sikerült, az összejött honfitársának, a 33 esztendős Barbora Strycovának, aki meglepetésre egy szoros és egy sima szettben megverte a brit színeket képviselő, magyar származású Johanna Kontát. A négy negyeddöntő közül az ő összecsapásuk volt az egyetlen, ahol a nem kiemelt játékos győzött.

Barbora Strycova (Fotó: EPA/Andy Rain)

Az elődöntőben Halep Szvitolinával, Williams pedig Strycovával találkozik.

A nap krónikájához tartozik, hogy a wimbledoni teniszbajnokság történetében először rövidítésben dőlt el az egyik mérkőzés döntő szettje.

A füves pályás Grand Slam-tornán idén vezették be, hogy a döntő játszmában 12:12-nél tiebreak határoz a továbbjutásról, de mostanáig erre nem került sor.

A férfi párosok keddi nyolcaddöntőjében aztán a nyolcadikként rangsorolt ausztrál John Peers és finn Henri Kontinen duója így múlta felül a 12. helyen kiemelt Rajeev Ram, Joe Salisbury amerikai, brit kettőst. A rövidítés nem hozott izgalmas csatát, előbbi egység 7-2-re bizonyult jobbnak. A 7:6 (7-2), 6:4, 3:6, 4:6, 13:12-es (7-2) eredményt hozó találkozó egy perc híján négy és fél óráig tartott.

A szervezők azért döntöttek az újítás mellett, mert tavaly férfi egyesben minden idők leghosszabb elődöntőjét játszották, amikor a dél-afrikai Kevin Anderson az ötödik szettben 26:24-re kerekedett az amerikai John Isner fölé.

nők, egyes, negyeddöntő:
Halep (román, 7.) – Csang Szaj-szaj (kínai) 7:6 (7-4), 6:1
Szvitolina (ukrán, 8.)-Muchova (cseh) 7:5, 6:4
S. Williams (amerikai, 11.)-Riske (amerikai) 6:4, 4:6, 6:3
Strycova (cseh)-Konta (brit, 19.) 7:6 (7-5), 6:1

Az elődöntőben:
Szvitolina-Halep
Strycova-S. Williams

korábban:
női páros, negyeddöntő:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)-Nicole Melichar, Kveta Peschke (amerikai, cseh, 7.) 2:6, 6:2, 9:7

További tartalmak