Musorujsag
Élő Eredmények

Simone Biles: Kiállok minden túlélő mellett

Simone Biles: Kiállok minden túlélő mellett

bbc.com
Az olimpiai bajnok Simone Biles lett az első olyan női tornász, aki öt amerikai női tornabajnoki címet szerzett. Nemcsak hétvégi győzelme volt különleges, hanem a dressz is, amit a versenyen viselt.

Simone Biles a 2016-os olimpián négy aranyérmet szerzett, a játékok után azonban úgy döntött, pihenéssel tölti a 2017-es évet, majd 2018-ban áll újra edzésbe.

A 21 éves tornásznő remekül tért vissza idén, pályafutása során ötödször is megnyerte az amerikai tornabajnokságot, erre korábban senki sem volt képes. „Alig kilenc hónapja tértem vissza, nagyon büszke vagyok magamra” – mondta a verseny után.

Győzelmét ráadásul egy zöldeskék (türkiz) színű tornadresszben aratta, melynek különleges jelentése van. Ez a színe ugyanis a szexuális zaklatást túlélő lányoknak. Maga Biles is tagja annak a 150-nél is több lánynak, akiket az egykor köztiszteletnek örvendő Larry Nassar, az amerikai válogatott híres orvosa molesztált.

A szexuális zaklatási botrány 2016-ban robbant ki az Egyesült Államokban, 2018 januárjában Nassart 40-től 175 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélték, élete végéig a rács mögött lesz.

Biles 2018 elején, Twitter-posztban árulta el, ő  maga is Nassar egyik áldozata.

„A túlélőnek szükségük van erre – nyilatkozta Biles az ESPN-nek. – Kiállok mindannyiuk mellett, és azt hiszem, ez egy különleges kötelék.”

 

 

Borítókép: Simone Biles zöldeskék dresszében. Fotó: Reuters/Brian Snyder

További tartalmak