Musorujsag
Élő Eredmények

Csődöt jelentett a zaklatási botrányba keveredett amerikai tornaszövetség

MTI
Csődeljárást kért maga ellen az Egyesült Államok Torna Szövetsége (USAG) a tavaly kirobbant szexuális zaklatási botrány következményeként, míg a nemzetközi szövetség kétmillió dollárt különített el egy olyan alapítvány felállítására, melynek feladata a szexuális zaklatások megelőzése lesz a sportágon belül.
Larry Nassar és az amerikai tornászlányok a 2012-es londoni olimpián (Fotó: Reuters/Brian Snyder) Larry Nassar és az amerikai tornászlányok a 2012-es londoni olimpián (Fotó: Reuters/Brian Snyder)

Az USAG illetékese szerdán közölte, a csődeljárás a legbiztosabb módja annak, hogy Lawrence G. Nassar csapatorvos áldozatainak a lehető leggyorsabban ki tudják fizetni a polgári perekben megítélt pénzösszegeket.

„Tartozunk annyival nekik, hogy lezárjuk ezt az ügyet, mert az ő bátorságuknak köszönhetően lett a sportágunk erősebb és biztonságosabb” – közölte Kathryn Carson elnökségi tag.

Mindeközben a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) bakui kongresszusán született határozat szerint a Tornászok Etikai Alapítványa elnevezésű szervezet fogadja majd a sportolók panaszait, egyúttal jogosítványa lesz arra, hogy az ilyen jellegű ügyeket kivizsgálja és elbírálja, illetve figyelni fogja a nemzeti szövetségek működését.

A nemzetközi szövetség az alapítványt bevallottan az Egyesült Államokban kirobbant szexuális zaklatásos botrány miatt állította fel, mely – a FIG közleménye szerint – világszerte sokkolta a tornasportot.

Januárban a szövetség összes igazgatója lemondott a sportágat megrázó zaklatási botrány miatt. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa akkor 175 évet, azaz gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, olimpiai érmeseket molesztált. Köztük volt Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok is.

Az áldozatok közül sokan az USAG felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

További tartalmak