Musorujsag
Élő Eredmények

Rp. úszó Eb: Hosszú egy számtól visszalépett, Jakabos el sem utazott

MÚSZ
Immár teljesen végleges a magyar úszók programja: a Royal Arenában kedden délután megtartott technikai értekezlet volt az utolsó alkalom, amikor még pénzbüntetés terhe nélkül le lehetett húzni indulókat az előzetesen megadott nevezési listáról. Rossz hír, hogy Jakabos Zsuzsanna derékbecsípődése nem jött rendbe, így nem is utazott el a csapat után.

Mivel az úszók többsége a számokat november közepén-végén adja meg, ilyenkor általában biztosra mennek, és beírják az összes szóba jöhető távot – abban a tudatban, hogy a rajt előtti utolsó napon, amikor már pontosan érzik, miként sikerült a felkészülés, adott esetben leiratkozzanak egy vagy több számról (viszont újat már nem lehet felvenni a programba).

Hosszú Katinka a női 200 méteres pillangóúszás előfutama előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 26-án. (MTI Fotó: Illyés Tibor) Hosszú Katinka egy számot elengedett a kilencből  (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A december 13. és 17. között zajló rövidpályás Eb futamait az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Nos, ami a magyar csapatot illeti, a korábban kiadotthoz képest akad néhány változás. Hosszú Katinka kihagyja a 400 méteres gyorsúszást, azaz végül is nyolc számra koncentrál majd Koppenhágában (immár nyilvános: 50-100-200 hát, 100-200-400 vegyes, 100- 200 pillangó). Ezekben tán a 100 pillangó kivételével mindegyikben aranyesélyes, hiszen vezeti az európai ranglistákat (400 vegyesen az előtte álló Mireia Belmonte nem indul), egyedül 100 pillangón tűnik jobbnak a világrekorder és címvédő Sarah Sjöström – egy biztos, ezen a távon és 100 vegyesen szédületes csata várható Európa két legjobb úszónője között.

Bernek Péter címvédőként a 400 gyorsra és európai ranglista-vezetőként a 400 vegyesre fókuszál, a 200 hátat és a 200 gyorsot elengedte. Gyurta Gergely szintén a 400 vegyes érmeit vette célba (ahol délelőtt is keményen kell úszni, hiszen két fiatal, Grátz Benjámin és Holló Balázs is ott lesz a rajtnál) ezért elköszönt a 400 és 1500 gyorstól (ami rögtön másnap következne). Emellett a mezőny legfiatalabbja, Nagy Réka sem indul 400 vegyesen, Dudás Dániel 50 háton, Verrasztó Evelyn pedig 100 gyorson.

Bernek Péter (Fotó: MTI/Kovács Tamás) Bernek Péter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A legrosszabb hír Győrből érkezett: Jakabos Zsuzsanna csipő-becsípődése nem jött rendbe annyira, hogy a csapat után utazzon, azaz végül 31 fővel áll rajthoz a magyar válogatott az Eb-n.

Jakabos Zsuzsanna a célban a 200 méteres vegyes úszás elődöntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon. MTI Fotó: Kovács Anikó Jakabos Zsuzsanna sérülése nem jött rendbe (MTI Fotó: Kovács Anikó)

„Elég népes a konkurencia, ennek ellenére bízom a csapatban: úgy látom, mindenki jól felkészült, van egy sor esélyesünk, azaz szép napok várhatnak – ránk közölte Sós Csaba szövetségi kapitány. – Külön érdeklődéssel figyelem a nyáron felbukkant fiatalok teljesítményét, valamint Kapás Boglárkát és Kenderesi Tamást. Ők az olimpia után tompábbak voltak a nyáron, érthető módon, viszont azóta nagyon komolyan feljöttek, és kifejezetten jó előérzetem van velük kapcsolatban.”

forrás: MÚSZ

További tartalmak