Hosszú Katinka elárulta, mikor versenyez újra

Hosszú Katinka szombaton az Univer24 „Az úszás ünnepe” 2018 elnevezésű esemény díszvendége volt Kecskeméten. A 24 órás versenyen ugyan nem indult el a háromszoros olimpiai bajnok, mégis láthatta úszni a helyi közönség, hiszen 200 méter vegyesen bemutatót tartott. Tervei szerint márciusban kezd újra versenyezni – derült ki az M1-nek adott interjújából.

A tavalyi budapesti vizes világbajnokság sztárja úgy nyilatkozott, hogy könnyelmű ígéretet tett, amikor azt mondta, hogy elindul a 24 órás viadalon. „Huszonnégy órán keresztül úszni mindenképpen kihívás, főleg úgy, hogy amikor az edzésen olyan feladataim vannak, hogy lassabban, könnyedén kellene úsznom, akkor is inkább gyorsabban úsznék” – árulta el Hosszú, aki egyelőre marad a rövidebb távoknál, de azért kíváncsi, hogy „meg tudná-e csinálni” a 24 órás úszást. Idővel szeretné kipróbálni magát ezen a viadalon, de nem ígéri, hogy ez jövőre lesz.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezd el újra versenyezni, március volt a válasza. Legutóbb tavaly decemberben, a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon állt rajtkőre, ami nem volt olyan régen, számára mégis hosszú kihagyásnak tűnik.

„Az elmúlt öt évben tényleg nagyon sűrű volt a versenynaptár, január és február is tele volt versenyekkel. Most úgy éreztem, kell egy kis szünet. Január és február most nekem is alapozással telik, ahogy a legtöbb úszónak. Márciusban versenyezni fogok” – mondta Hosszú, aki Shane Tusup nélkül érkezett Kecskemétre. Köztudott, hogy edző-férjével a közelmúltban viharos volt a kapcsolata, de arról most sem beszélt, hogy ki lesz az edzője.

A világ egyik legjobb női úszója szerencsésnek tartja, hogy az idei könnyebb évnek számít, hiszen csak Európa-bajnokságot rendeznek, amelyre augusztusban, Glasgow-ban kerül sor. „Ez az az év, amikor megengedhetjük magunknak, hogy kicsit visszaveszünk, kipróbálhatunk új módszereket. A végcél a 2020-as tokiói olimpia” – jelentette ki.