Shane Tusupot viselkedése miatt rúgta ki csapatából Katinka volt edzője

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka korábbi amerikai edzője, Dave Salo az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban Shane Tusuppal való kapcsolatáról is beszélt.

„Amikor nemzetközi versenyeken találkozunk és egyedül van, akkor tudunk váltani pár szót, egyébként a férje nem igazán engedi beszélni bárkivel, legalábbis én így tapasztaltam. A legutóbbi világbajnokságon találkoztam vele egyedül is, nem beszélgettünk sokat, de legalább köszöntünk egymásnak. aranyos lány, tényleg nagyon szeretem Katinkát” – mesélt a tengerentúli szakember Hosszú Katinkáról és férjéről, Shane Tusupról.

Dave Salo kezei között úszott Shane Tusup is, azonban túl sokat nem árult el kettejük kapcsolatáról: „Nem sok mondanivalóm van Shane-ről. Nálam úszott, voltak dolgai, amelyek szerintem nem tettek jót neki és nem tettek jót Katinkának sem. Ki is rúgtam a csapatból, legalább egyszer. Olyan dolgai voltak, amelyek nem tettek jót a programunknak és nem éreztem, hogy segítik a csoportot, de adtam neki egy második esélyt. Ezen kívül nem igazán van mit mondanom Shane-ről.”

Az M4 Sport riporterének kérdésére Salo még elárulta, magatartásproblémákról volt szó: „Láthatták önök is Magyarországon, hogy vannak magatartásproblémái, ezek bírósági ügyekhez is vezettek. Azt hiszem, ezek nem új keletűek. Én kicsit mindig aggódtam is, hogy Katinka ebben a közegben van. Shane meglehetősen nehéz személyiség, láttam őt a medenceparton, nagyon lekezelő, bizonyos esetekben bántó, ha valaki nem úgy teljesít, ahogyan azt ő elvárja.”

„Pár évvel ezelőtt Katinka nem előzte meg Katie Ledeckyt a 400 gyors előfutamában. Elég szigorúan leteremtette Katinkát, ez azért elég zavaró volt és hangos, ráadásul nyilvánosan zajlott. Mindannyian láttuk.”

Miután Shane-el hazaköltözött, Katinka újra szárnyalni kezdett. Shane Katinka felkészülését a versenyzésre építette, a világkupa-sorozat állomásait és a kisebb versenyeket is edzésnek tekintette, a módszer pedig igen eredményesnek bizonyult. A rosszul sikerült londoni olimpia után a magyar úszófenomén 2012 őszén rögtön megnyerte a világkupa-sorozatot, a következő évben két vb-aranyat is szerzett, ezeket pedig 2015-ben meg is tudta védeni, 2016-ban Rióban pedig háromszoros olimpiai bajnok lett. Shane Tusup érdemeit a szakma is elismerte, a magyar újságírók többször is az Év edzőjének választották.

„Nála úszik a világ legjobb úszója. A világ legjobb úszója. Katinka nagyon kivételes tehetségű úszó. Shane valóban tanulhatott valamit, amikor itt tanult, hogy most alkalmazzák ezt vagy sem, nem hiszem, hogy különösebb jelentősége lenne, bármi is az edzői filozófiája. Azt gondolom, hogy az edzőség ott kezdődik, hogy több sportolót egyénileg sikerre vezetünk. Óvatosan neveznék valakit nagy edzőnek, csak mert történetesen van egy nagy úszója. Ezek a nagy úszók mindaddig nagyok lesznek, ameddig élvezik a sportot. Bármit is tett hozzá Katinka teljesítményéhez, megemelem a kalapom, de megint csak azt mondom, a döntéseket Katinkának kell meghoznia, hogy a legtöbbet kihozza magából” – mondta az amerikai edző, aki elárulta, Shane Tusup nem kereste őt, hogy tanácsot kérjen.

„Azt hiszem Katinkának hiányzott valaki, aki mellette van nap mint nap és én ezt nem tudtam neki megadni. Ő olyasvalakit keresett, aki tényleg jelen van a felkészülésében, nem tűnik el egyéb elfoglaltságai miatt. Az a döntése, hogy Shane-el legyen, aki 0-24-ben vele tud lenni, eredményesnek bizonyult.”