Musorujsag
Élő Eredmények

Verrasztó Dávid: Miért ne úszhatnék 40 évesen?

m4sport.hu | Szerző: Komjáti Kata/Riskó Márton
Verrasztó Dávid Európa-bajnok, vb-ezüstérmes úszó két évvel a tokiói ötkarikás játékok előtt még nem tudja, mi lehet az oka olimpiafóbiájának, de próbál ezen változtatni, hogy még egyszer nem forduljon elő, ami 2014-ben Rióban történt.

A több mint fél éve a Ferencvárost erősítő úszót a Népligetben kerestük fel, és először arról érdeklődtünk, hogyan váltak be a számításai a zöld-fehéreknél.

„Nem is tudtam elképzelni, hogy milyen itt a légkör – mondta Verrasztó az m4sport.hu-nak. – Nagy klubban voltam már, de ez teljesen új számomra, hogy mindenkivel, például a vízilabdázókkal és a focistákkal is együtt vagyunk. Nagyon kellemes tapasztalatokat szereztem, mindenkivel jó a kapcsolatom. Tényleg nagyon jól érzem magam.”

A 29 éves úszó a múlt hétvégén négy aranyat és két ezüstöt szerzett egy bécsi nemzetközi versenyen, de ezekből az érmekből nem szeretne messzemenő következtetéseket levonni.

„Ez a bécsi verseny nem igazán komoly, itt az érmek annyira nem számítanak. Minden évben elmegyünk ide, mert májusban nem nagyon van más olyan verseny, ahova érdemes lenne elmenni” – nyilatkozta Verrasztó, aki úgy gondolja, „egész normális időket úszott”, ráadásul jól jött, hogy a közelgő edzőtáborozás előtt egy kicsit még versenyezhetett.

Verrasztóval kapcsolatban felmerült, hogy 200 méter mellen is megméreti magát, ráadásul a szám hazai legjobbja, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel a közelmúltban visszavonult, így vele biztosan nem kellene megküzdenie. A Fradi klasszisa februárban Nizzában, a Golden Tour-sorozat első állomásán ezüstérmes lett 200 mellen, de nem gondolja, hogy nemzetközi szinten lenne itt keresnivalója.

„A mell az erősségem. Mindig úszom 200 mellen, itthon persze jó vagyok, de azért azt tudni kell, hogy ebben a számban lett az egyik legerősebb a világ élmezőnye az elmúlt másfél évben. A kisebb viadalokon ugyan közel tudok kerülni hozzájuk, a világversenyek előtti utolsó hónapokban azonban 2-3 másodpercet ledobnak, ezt pedig én nem tudom tartani. ”

Verrasztó tehát továbbra is a 400 vegyesre összpontosít majd a rangosabb viadalokon, így a 2020-as tokiói olimpián is. Jó lenne, ha a két év múlva esedékes ötkarikás játékokig leküzdené „olimpiafóbiáját”, amelyről már többször nyilatkozott a riói kudarc óta. A két évvel ezelőtti olimpián fő számában nem jutott be a döntőbe, a 12. helyen végzett, 200 vegyesen pedig már el sem indult.

„Gyanítjuk, hogy az olimpiafóbiámnak mentális okai vannak, de senki nem találta még meg a választ. Négy évente van olimpia, erre speciálisan nem lehet készülni. Nem tudom, világbajnokságon miért sikerül másodiknak lennem, utána elmegyek az olimpiára és döntőbe sem jutok. Remélem, ez többet nem fordul elő velem. Tokióig még sok időm van, próbálok változtatni ezen. ”

A már rutinosnak számító úszó minden bizonnyal elégedett lenne, ha egy ötkarikás ezüsttel bővítené éremgyűjteményét, az olimpiai bajnoki cím jelenleg nagyon nehezen elérhetőnek tűnik.

„A tavalyi budapesti vb-n megvertem egy olimpiai bajnokot, egy kétszeres világbajnokot, de az előttem célba érő amerikai fiú, Chase Kalisz nagyon nagyot javult, azóta is ő a legjobb. Az elkövetkezendő években ő lesz a legnagyobb ellenfelem, pont azt csinálja, amit nem szeretek, ő az én taktikám ellenszere.”

Verrasztó gondolkodik rajta, hogy mit lehetne kezdeni az amerikai riválissal, de egyelőre nem látja azt a pontot, ahol meg lehetne fogni a nála öt évvel fiatalabb versenyzőt.

„Amiben én nagyon erős vagyok, mellen, abban ő még erősebb. Nem nagyon tudom, hogy mi lehet az az úszásnem, vagy táv, amiben tudnék faragni annyit, hogy a vegyesbe beillesztve elé kerüljek.”

A magyar vegyesúszó hozzátette: „Kalisz nagyon jó erőben van, nagyon magabiztos. Fel is nézek rá, mert nagyon jó úszó. Lehet, hogy nem is fogom tudni megoldani ezt a feladatot, de tőle nem szégyen kikapni.”

Mi az, ami Verrasztó mellett szólhat a feltörekvő fiatalokkal szemben? Talán a rutin és a tapasztalat.

„A 400 vegyesen nagyon fontos a felkészültség, mind a négy úszásnemen jónak kell lenni, ráadásul hosszú a táv. Gyorsan kell úszni, gyorsan kell kezdeni, szóval tényleg minden meghatározó, de úgy gondolom, ebben a számban a taktika a legfontosabb, meg az, hogy valaki tudja, hogy a másik mit fog csinálni. Itt azért le lehet reagálni dolgokat. Ha valaki mellen kicsit erősebben úszik, majd a hátból visszavesz, mellen lehet nyerni vele szemben 1-2 másodpercet, vagy 4-5 tizedet. Azért ezek számítanak, és én ebben kifejezetten jónak tartom magam. Ebből azért van egy pici előnyöm 400 vegyesen.”

Verrasztó igyekszik átadni rutinját a fiatal ferencvárosi úszóknak, akik bátran fordulhatnak hozzá, ha kérdésük van.

„Betye Balázs régi úszótársam, 20 éve a barátom, itt edző a Fradiban. Először csak minden héten megbeszéltük, hogy mit gondolunk az úszásról, most már együttműködve segítünk a kicsiknek. Nem fogok okoskodni nekik, annyi pluszt tudok adni, hogy lejövök hozzájuk, együtt úszunk egy kicsit, vagy vicces vagyok velük. Ha vannak kérdéseik, hozzám bátran fordulhatnak. Egyelőre nincsenek komoly kérdéseik, de néhány év múlva valószínűleg már lesznek.”

A fentiekből arra gondolhatnánk, hogy Verrasztó már az edzősködésre készül, de erről egyelőre nincs szó, továbbra is örömöt okoz neki az úszás.

„29 éves vagyok. Mindig mindenkinek elmondom, hogy öreg vagyok. Ez a kedvenc poénom, de úgy gondolom, ha 40 évesen is jó leszek, akkor miért ne úszhatnék 40 évesen? Nem fogom korhoz kötni az úszást, addig csinálom, amíg szeretem. Reggel például nagyon szeretek kelni, jó, néha tényleg nehéz, de a délutánokat rosszabbul viselem, mint a reggeli edzéseket. A reggeli edzéseket 33 éves koromig biztosan megtartom. Hogy délután mitől lesz jobb? A csodától…”

További tartalmak