Musorujsag
Élő Eredmények

Shane Tusup hivatalosan is szegényebb havi egymillióval

M4 Sport
Nincs válogatott úszója, így hivatalosan is kikerült a kiemelt edzőprogramból Shane Tusup, akit így már nem illet meg a kiemelt trénerként neki járó egymillió forintos fizetés.

A Magyar Edzők Társaságát szerdán értesítette az úszószövetség arról, hogy az amerikai edző és Hosszú Katinka szakmai útjai május 24-én hivatalosan is elváltak. A szervezet sportigazgatója az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, a kiemelt edzőprogramban Tusup helyét átveheti egy másik szakember, akinek szintén járhat kiemelt állami fizetés, viszont erre vonatkozóan a Magyar Úszó Szövetség tehet majd javaslatot. „A döntést a sportért felelős államtitkár fogja meghozni, a Magyar Úszó Szövetség javaslatát véleményezni fogja a Magyar Edzők Társasága és a MOB, és a javaslatok alapján születik majd meg a döntés” – közölte Csabai Edvin.

Hosszú Katinka és Shane Tusup együttműködése – ha csak a riói olimpiát és a tavalyi, budapesti világbajnokságot vesszük figyelembe – öt arany-, két ezüst- és egy bronzérmet hozott a magyar úszósportnak. A háromszoros olimpiai bajnok versenyző Facebook-oldalát napokkal ezelőtt elérhetetlenné tették. Hogy ki tette, az nem ismert, viszont Shane Tusup oldalán még mindig olvasható az az írás, amelyben az amerikai edző-férj kiteregette a magánügyeket. Tusup azt írta, felesége többször is megcsalta őt edzőpartnerével, Dudás Dániellel, ezért lett vége kapcsolatuknak és szakmai együttműködésüknek.

Bár találgatások vannak, egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz a háromszoros olimpiai bajnok következő edzője, de bárki is legyen az utód, a szövetségi kapitány szerint nehéz örökséget vesz majd át az amerikai trénertől. A kialakult helyzet és az, hogy Hosszú Katinka egyelőre edző nélkül készül, rövid távon még nem befolyásolja az úszónő eredményességét – vélekedett Sós Csaba az ATV Start című műsorában. A szakember példaként a tavalyi rövidpályás Európa-bajnokságot említette, ahol a Shane Tusup nélkül kiutazó versenyző hat aranyérmet szerzett. „Ha most én átveszem, kimegyünk az Eb-re és nyerünk négyet, rögtön azzal jön mindenki, hogy Shane-nel hatot nyert. Nem tudnám megmagyarázni, hogy ha a Shane-nel marad, akkor most csak kettőt nyert volna, és az én zsenialitásom miatt lett négy arany. Aki ilyen mennyiségben szállította a sikereket, ilyen egyedi pályafutást csinál, azzal kockázat van” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Hosszú Katinka idei első versenyén, a kaliforniai Irvine-ban rendezett múlt hétvégi viadalon két arany- mellett egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Az úszónő rangos viadalon legközelebb június 9-én, a Mare Nostrum-sorozat franciaországi versenyén áll rajtkőre.

További tartalmak