Musorujsag
Élő Eredmények

„Végtelen bátorság Hosszú Katinkától, hogy rajthoz áll az Eb-n”

m4sport.hu
A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor optimistább várakozásokkal tekint a pénteken kezdődő Európa-bajnokság elé, mint a válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba.
(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A glasgow-i kontinensviadalon 30 fős magyar csapat vesz részt. Sós Csaba legalább tíz érmet, közte minimum egy aranyat vár a válogatottól. Két éve Londonban magasra tették a mércét: a tíz Eb-arany, összesen 19 érem a valaha volt legeredményesebb szereplés volt.

Wladár Sándor szerda este az M1 Ma Este című műsorának volt a vendége, amelyben elmondta, „egy sportszakmai vezető reálisan meg tudja ítélni a helyzetet”, azonban ő optimistább, tíz feletti Eb-éremre és legalább három aranyéremre számít.

„Versenyzőink megkaptak minden olyan támogatást, ami a versenyzéshez szükséges, a legviharosabb időszakban is megszerveztük a külföldi edzőtáborokat, hazai és nemzetközi versenyeket. Nagy csapat utazott ki Glasgow-ba, van, aki tanulni megy, van aki döntőért, aki éremért vagy aranyért fog harcolni.”

Wladár Sándor elsősorban Kapás Boglárkától, Hosszú Katinkától, Milák Kristóftól, Verrasztó Dávidtól és a 4×100-as férfi gyorsváltótól számít aranyéremre.

A két évvel ezelőtti Eb-n négy arany és egy ezüstöt szerző Hosszú Katinka három egyéni számban (200m vegyes, 100m hát és 200m hát) áll rajthoz idén, de egyelőre nem tudja, mit várhat magától, abban azonban biztos, hogy a maximumot fogja nyújtani.

Sós Csaba szövetségi kapitány leszögezte, nincsenek elvárásai a háromszoros olimpiai bajnokkal szemben, neki ugyanis az elmúlt fél év után ez a mostani Európa-bajnokság csak egy kiindulópont, a célja a 2020-as tokiói ötkarikás játékok.

Wladár Sándor hozzátette: „Hosszú Katinka nagyon nehéz fél éven van túl, de túl van rajta. A közvélemény megkapta azokat az információkat, amelyekre áhítozott, azaz megalapította új úszóegyesületét, van új edzője  és rajthoz áll Glasgow-ban.”

Katinkától egy végtelenül erős és bátor tett, hogy rajtkőre áll az Eb-n, hiszen valamilyen szinten csak vesztenivalója van. Korábban mindent elért, amit sportolóként elérhetett, ha az Európa-bajnokságon az érmek mellett egyéb helyezések is becsúsznak, a közvélemény kritikával illetheti” – tette hozzá.

További tartalmak