Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka: Magamhoz képest nem voltam olyan szinten, hogy bevállaljam a 400 vegyest

m4sport.hu/M4 Sport
Régóta nem adott interjút a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka, aki végül az M4 Sporton törte meg a csendet és beszélt edzőválasztásáról, az Európa-bajnoki felkészülésről, valamint arról, miért nem indult a glasgow-i kontinensviadalon az egyik fő számában, 400 méteres vegyesúszásban.

Hosszú Katinka a 2016-os riói olimpián és a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon is aranyérmes lett 400 vegyesen, ám a most zajló Eb-n nem állt rajthoz a versenyszámban.

„Egy pillanatig sem volt az a fejemben, hogy de jó, hogy nem vagyok ott. Szívesebben versenyeztem volna” – kezdte Hosszú, aki hozzátette, saját szempontjából örül, hogy nem született kiugró eredmény a számban, mert ez azt jelenti, a mezőny nem ment el mellette.

„A 400 vegyes a munkáról, az állóképességről szól. Arról, hogy naponta gyilkolja magát az ember. Én 5 és fél éven keresztül hoztam ezt a maximumot, raktam is bele a munkát rendesen. Ha odaálltam volna a 400 vegyesre, nem tiszta lelkiismerettel tettem volna, mert nem tettem meg mindent hozzá. Úgy gondolom, tudtam volna egy olyasmi időt hozni, mint a győztes, de magamhoz képest semmiképpen sem voltam olyan szinten, hogy odaálljak.”

Hosszú Katinka most Petrov Árpáddal készül, s elárulta, miért választott magyar edzőt.

„Nem volt egyszerű a döntés. A szakmai munkám az elmúlt években nagyon jól ment, felfelé ívelt. Még decemberben is hatból hatot megnyertem a rövidpályás Európa-bajnokságon. Nehéz úgy újat keresni, ha az előző működött. Szerettem volna hasonlóan dolgozni, mert nekem az működik, ha rám van írva az edzés. Már tudom, hogy mire van szükségem, 25 éve úszom, sokféle edzésmódszert kipróbáltam. Olyan kellett, aki csak velem foglalkozik, szerettem volna, hogy magyar legyen, mert nagy nehézséget okozott, hogy a dolgaimat nekem kellett intéznem, hiszen azokat csak magyarul lehetett megtenni. Ugyanakkor az is kellett, hogy más mentalitása is legyen, valamint úgy hozzon új perspektívát, hogy van külföldi gyakorlata is, így eléggé leszűkültek a lehetőségek.”

Az Eb-re azonban még régi edzőjével, Dave Salóval készült, akivel a 2012-es londoni olimpia után találkozott utoljára, de egy nem éppen kellemes beszélgetés után akkor végül köszönés nélkül jött el.

„Nem volt fényes a kapcsolatunk. Aztán Los Angelesben voltam egy kicsit feltöltődni, mert nagyon szeretem a várost, talán mert ott éltem 4 évig. Ott jártam egyetemre és nagyon boldog voltam. Edző nélkül nem nagyon tud edzeni az ember, így egy olyan helyre kellett mennem, amelyet ismerek, mert egy idegen helyen nem tudsz pár hónapra beállni és edzeni. Ezért úgy gondoltam, hogy adok ennek egy esélyt és bejelentkezés nélkül megjelentem, bementem és felmentem Dave irodájához. Amikor találkoztunk, láttam az arcán, hogy őszintén örült. Jót beszélgettünk, bocsánatot is kért, elmondta, hogy most már sok mindent máshogy csinálna. Biztosított róla, hogy oda bármikor mehetek.” 

Így esett, hogy úszónk másfél hónapig teljes titokban készülhetett Los Angelesben, amire nagy szüksége volt, szeretett volna egy kis nyugalmat, valamint feltöltődni. Mint mondta, nagyon hálás ezért Salónak, akivel a jövőben is kiváló kapcsolata lesz.

Mint elárulta, az elmúlt hónapokban is edzett ő, csak sok volt a lyukas hét, az üresjárat.

„Nem volt meg az a rendszeresség és tudatosság, ami korábban, azaz nem volt felépítve a felkészülésem, ezért érzem, hogy nem gyilkoltam magam úgy, ahogy korábban.”

De ha medencében volt, szokásához hűen apait, anyait beleadott. S hogy ez mire lesz elég, az kiderül a glasgow-i Eb-n, melyet az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít.

 

 

 

További tartalmak